Меркел 11 пута одбила Трампа

САД би могао склопити споразум о слободној трговини с Европском унијом након што се предсједник Доналд Трамп загријао за ту идеју, објавио је у суботу Тхе Тимес, цитирајући изворе упознате с тим разговором.

Свијет 22.04.2017 | 16:49
Меркел 11 пута одбила Трампа
Велика Британија наћи ће се након Брекзита иза Европе у трци за споразум са САД-ом након што је њемачка канцеларка Ангела Меркел увјерила Трампа да ће преговори бити једноставнији него што се мисли, наводи лист.

Велика Британија неће смјети склапати нове трговинске споразуме док не напусти ЕУ 2019.

Трамп је схватио да му је Европа битнија од Велике Британије.

Извор близак Бијелој кући рекао је да је Трампова администрација "схватила" да је трговински споразум с ЕУ-ом важнији за америчке интересе од споразума с Великом Британијом.

"Трамп је десет пута питао Меркел би ли могао склопити трговински споразум с Њемачком", рекао је један високи њемачки политичар.

"Она је сваки пут одговорила:' Не можете склопити трговински споразум с Њемачком, само с ЕУ-ом", рекао је. "Одбијен 11. пут, Трамп је напокон схватио: 'Ох, тада ћемо склопити споразум с Европом."

Њемачки министар спољних послова рекао је у петак да је оптимистичан да би споразум ЕУ-а и САД-а могао бити ускоро склопљен, након разговора с америчким колегом у Вашингтону.

Казао је да је дошло до попуштања у спору са САД-ом око трговине и изразио увјереност да ће рјешење бити постигнуто на састанку министара финансија Г20 у Хамбургу у јулу за вријеме њемачког предсједавања.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар