Merkel 11 puta odbila Trampa

SAD bi mogao sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom nakon što se predsjednik Donald Tramp zagrijao za tu ideju, objavio je u subotu The Times, citirajući izvore upoznate s tim razgovorom.

Svijet 22.04.2017 | 16:49
Merkel 11 puta odbila Trampa
Velika Britanija naći će se nakon Brekzita iza Evrope u trci za sporazum sa SAD-om nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel uvjerila Trampa da će pregovori biti jednostavniji nego što se misli, navodi list.

Velika Britanija neće smjeti sklapati nove trgovinske sporazume dok ne napusti EU 2019.

Tramp je shvatio da mu je Evropa bitnija od Velike Britanije.

Izvor blizak Bijeloj kući rekao je da je Trampova administracija "shvatila" da je trgovinski sporazum s EU-om važniji za američke interese od sporazuma s Velikom Britanijom.

"Tramp je deset puta pitao Merkel bi li mogao sklopiti trgovinski sporazum s Njemačkom", rekao je jedan visoki njemački političar.

"Ona je svaki put odgovorila:' Ne možete sklopiti trgovinski sporazum s Njemačkom, samo s EU-om", rekao je. "Odbijen 11. put, Tramp je napokon shvatio: 'Oh, tada ćemo sklopiti sporazum s Evropom."

Njemački ministar spoljnih poslova rekao je u petak da je optimističan da bi sporazum EU-a i SAD-a mogao biti uskoro sklopljen, nakon razgovora s američkim kolegom u Vašingtonu.

Kazao je da je došlo do popuštanja u sporu sa SAD-om oko trgovine i izrazio uvjerenost da će rješenje biti postignuto na sastanku ministara finansija G20 u Hamburgu u julu za vrijeme njemačkog predsjedavanja.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar