Пажња при куповини играчака

Играчке помажу у правилном развоју дјетета. Свако од нас сачувао је барем једног плишаног меду, барбику или аутић из дјетињства. Те су играчке учиниле наше дјетињство срећним и безбрижним.

Босна и Херцеговина 22.04.2017 | 14:12
Пажња при куповини играчака
Данас живимо у времену у којему дјеца стреме технолошким играчкама  телефонима, таблетима, рачунарима… Ипак, без обзира на технолошки процват, већина родитеља настоји научити дјецу да се играју класичним играчкама каквима су се и они сами играли. Дакако, у нешто модернијем издању.

Као што технологија није најбоља играчка за ваше дијете, тако и свака класична играчка није добар избор. Играчке је такође важно одабрати према узрасту. Када их купујете за дјецу, треба да обратите пажњу на неколико ствари:

* На играчки коју желите купити потражите сертификат на којем пише земља поријекла и провјерите пише ли ознака "Тестед", што значи да је тај производ одобрила агенција за провјеру квалитета.

* Избјегавајте играчке које садрже бром, олово, живу, хром, кобалт, кадмијум, антимон, арсен, никл и коситар зато што у одређеним количинама могу бити канцерогени.

* Боје и креде нису опасне за дјецу уколико на њима стоји ознака АСТМ Д4263.

* Дрвене играчке произведене на велико могу такође садржати опасне спојеве. Избјегавајте оне које садрже никл, формалдехид, нонифенол и органске спојеве с коситром.

* Провјерите на декларацији за коју доб је примјерена играчка.

* Играчке са ситним дијеловима могу се раставити па дијете може ставити дијелове у уста и прогутати. Најбоље је такве играчке избјегавати, као и оне с оштрим рубовима.

Извор: Независне/Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар