Њемачка шпијунирала Интерпол

Немачка спољна обавештајна служба БНД годинама је шпијунирала међународну криминалистичку полицијску организацију Интерпол и њене официре за везу у више десетина земаља попут Аустрије, Грчке и САД, објавио је немачки магазин "Шпигл".

Свијет 22.04.2017 | 14:04
Њемачка шпијунирала Интерпол
Како наводи тај магазин, БНД је надзирао и Европску полицијску службу, познату као Европол, чије је седиште у Хагу, као и више полиција других земаља, пренео је Ројтерс.

"Шпигл" наводи, позивајући се на документа у која је имао увид, да је БНД додала и-мејл адресе, бројеве телефона и факса полицијских истражитеља на своју листу за надзор.

У фебруару је "Шпигл" јавио да је БНД такође шпијунирао телефоне, факсове и емаилове неколико новинских организација, међу којима су Њујорк Тајмс и Ројтерс.

Активности БНД биле су под сталним надзором њемачке парламентарне истраге навода о масовном прислушкивању америчке Агенције за националну сигурност ван Сједињених Држава, укључујучи прислушкивање мобилног телефона канцеларке Ангеле Меркел.

Константин вон Нотз, члан Странке зелених, који је и припадник истражне комисије, описао је посљедњи извјештај о шпијунским активностима БНД као "скандалозан и несхватљив". 

"Сада знамо да су парламенти, разне компаније па чак и новинари и издавачи били мета прислушкивања, као и савезничке земље", наводи Нотз у изјави за јавност.

Казао је како посљедњи извјештаји показују колико је неефикасна парламентарна контрола била до сада, упркос новим законима с циљем реформе БНД.

"То представља опасност по правну државу", наводи он, преноси Ројтерс.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тако и треба

22.04.2017 12:18

Од кад ЕУРОПОЛ чува Европу већег криминала и прања новца није било,гдје се пере новац ту је и тероризам! БНД је озбиљна служба без иједне мрље у својим редовима и логично је да ће пратити и прислушкивати криминалце који воде ИНТЕРПОЛ И ЕУРОПОЛ!!! Није БНД под контролом Додика па да штити криминал!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко контролише Бонд

22.04.2017 12:36

Ко контролише Бонд криминалну агенцију из Бања Луке.