Njemačka špijunirala Interpol

Nemačka spoljna obaveštajna služba BND godinama je špijunirala međunarodnu kriminalističku policijsku organizaciju Interpol i njene oficire za vezu u više desetina zemalja poput Austrije, Grčke i SAD, objavio je nemački magazin "Špigl".

Svijet 22.04.2017 | 14:04
Njemačka špijunirala Interpol
Kako navodi taj magazin, BND je nadzirao i Evropsku policijsku službu, poznatu kao Evropol, čije je sedište u Hagu, kao i više policija drugih zemalja, preneo je Rojters.

"Špigl" navodi, pozivajući se na dokumenta u koja je imao uvid, da je BND dodala i-mejl adrese, brojeve telefona i faksa policijskih istražitelja na svoju listu za nadzor.

U februaru je "Špigl" javio da je BND takođe špijunirao telefone, faksove i emailove nekoliko novinskih organizacija, među kojima su Njujork Tajms i Rojters.

Aktivnosti BND bile su pod stalnim nadzorom njemačke parlamentarne istrage navoda o masovnom prisluškivanju američke Agencije za nacionalnu sigurnost van Sjedinjenih Država, uključujuči prisluškivanje mobilnog telefona kancelarke Angele Merkel.

Konstantin von Notz, član Stranke zelenih, koji je i pripadnik istražne komisije, opisao je posljednji izvještaj o špijunskim aktivnostima BND kao "skandalozan i neshvatljiv". 

"Sada znamo da su parlamenti, razne kompanije pa čak i novinari i izdavači bili meta prisluškivanja, kao i savezničke zemlje", navodi Notz u izjavi za javnost.

Kazao je kako posljednji izvještaji pokazuju koliko je neefikasna parlamentarna kontrola bila do sada, uprkos novim zakonima s ciljem reforme BND.

"To predstavlja opasnost po pravnu državu", navodi on, prenosi Rojters.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tako i treba

22.04.2017 12:18

Od kad EUROPOL čuva Evropu većeg kriminala i pranja novca nije bilo,gdje se pere novac tu je i terorizam! BND je ozbiljna služba bez ijedne mrlje u svojim redovima i logično je da će pratiti i prisluškivati kriminalce koji vode INTERPOL I EUROPOL!!! Nije BND pod kontrolom Dodika pa da štiti kriminal!!!

ODGOVORITE
Name

Ko kontroliše Bond

22.04.2017 12:36

Ko kontroliše Bond kriminalnu agenciju iz Banja Luke.