Анализа и најава: ОНЕ су Лига шампиона и звијезде од милиона!

Европски трон чека новог владара! Данас и сутра ће у Тревизу снаге одмерити најтрофејнији клуб Европе, два турска мегапројекта и домаћин који се нада “преписивању” прошлогодишњег чуда.

Остали спортови 22.04.2017 | 14:15
Анализа и најава: ОНЕ су Лига шампиона и звијезде од милиона!
Оно што је Лига шампиона у фудбалу за мушкарце, то је Лига шампиона у одбојци за жене. Најквалитетније и најатрактивније клупско такмичење у Европи за спортисткиње. Његов врхунац нас очекује овог викенда. У Тревизу данас почиње фајнал фор Лиге шампиона за одбојкашице. Са четири клуба од којих сваки има своје адуте за титулу.

Вест која непосредно уочи такмичења пласирана у италијанским и турским медијима најбоље говори о метеорском успону женске одбојке и улагања у њу. Наиме, турски Езачибаши планира да ангажује Фенербахчеову икону Ким за монструозан уговор вредан 3.000.000 евра годишње! Подсећања ради, Ким тренутно у Фенербахчеу инкасира 1.500.000 европских новчаница по сезони...

Новац који се улаже у овај спорт полако стиже на ниво улагања у неким кошаркашким евролигашима или клубовима који играју Лигу Европе у фудбалу. Последње анализе тржишта кажу да су најбоље светске одбојкашице дупло плаћеније од најбољих светских одбојкаша.

То је најбољи доказ у ком смеру се развија женска одбојка и колико озбиљни клубови и пројекти покушавају да се домогну најатрактивнијег међу свим - пехара Лиге шампиона!

За тај трофеј ће се данас и сутра у Тревизу борити домаћи Конељано, турски “дрим-тимови” Езачибаши и Вакифбанк, као и руски гигант Динамо из Москве. Сви они имају реалне и могуће шансе да Ф4 турнир у Тревизу заврше са две победе које би значиле и толико жељени пехар.

ИМОКО КОНЕЉАНО

Домаћин фајнал-фора је по квалитету можда најслабији тим на фајнал-фору, али та предност домаћег терена му даје џокера којег остале ривалке немају. Домаћи терен је умео да буде огромна превага. Уосталом, Казалмађоре је прошле сезоне на крилима подршке са трибина направио чудо и донео велико славље италијанској публици. Преко 4.000 навијача ће бити ветар у леђа популарним “Пантерицама” овог викенда... Конељано осим домаћег терена, има и адуте терену.

Све у вези овог клуба је брзо, срећно и изненађујуће. Пре пет година су од Парме купили место у италијанској Серији А и од тада померају границе. У Италији су већ успоставиле владавину са титулом прошле године. Следећи циљ је Европа. Већ су освојили Куп и Суперкуп у Италији, а у игри су за одбрану титуле и хет-трика на домаћем терену, али ово је идеална прилика да нападну европску круну. Ово је најважнији викенд у њиховој краткој историји.

Ипак, ко зна шта би било да у јеку групне фазе такмичења нису сазнале релаксирајућу вест да ће добити организацију Ф4 и директан пласман на завршни турнир. Тада су “висиле” у групи, па им је та вест била психолошка ињекција да опуштеније наставе такмичење и да побеђују знатно растерећеније.

У полуфиналу их очекује непобедиви московски Динамо, али и прошле сезоне је било тако када је Казалмађоре шокирао Динамо из Казања и потом преко Туркиња освојио титулу. Симболике је много са Казалмађореовом титулом, али квалитет на терену пре свега мора да буде највећи адут домаћина.

А ту већ наилазе на проблеме... 

Екипу су у претходном периоду жестоко уздрмале вести о повредама Робин де Кројф и Саманте Брисио због чега се Конељано једва пласирао у полуфинале националног шампионата без две поменуте звезде. Сјајна блокерка Де Кројф је повредила Ахилову тетиву, а мексичка примачица је повреду зарадила после ударца у судијску столицу. Без њих две то је далеко слабији тим и сав терет ће пасти на искусну Фабрицију Ортолани, пољску техничарку Скорупу и Американку Фоукет. Ако којим чудом заиграју Де Кројф и Брисио, онда Конељано има далеко веће шансе... Италијански стратег Мацанти је већ освајао Лигу шампиона са Бергамом, показао се и у Казалмађореу, па можда нешто измисли и у Конељану...

ДИНАМО МОСКВА

Када неки тим са скором 8:0 дође на Ф4 и када на том путу у плеј-офу са два пута по 3:0 “пометла” Модену, онда тај тим има за циљ само једну - титулу! Све друго би било неуспех...

Динамо из Москве је најтрофејнији клуб Европе са 11 титула. Али то су давна и славна времена. Свих тих 11 титула је освојено пре скоро пола века... Од тада је прошло много и Динамо је гладан успеха. У међувремену су били и угашени 12 година када није било новца за финансирање после распада СССР. Вратили су се на одбојкашку мапу 2004. и од тада зиђу спрат по спрат за повратак на европски престо.

После седам година су опет на фајнал-фору Лиге шампиона и јуре рекордну 12. титулу првака Европе. Одбојакшице Динама нису осетиле горчину пораза у Лиги шампиона, али имају и оне своје мане. Против највећег домаћег ривала Динама из Казања су показале рањивост. Имењакиње из Татарстана су им већ узеле куп, победиле их једном у лиги, а тренутно је у току жесток обрачун за титулу шампиона Русије. Динамо из Казања је у једном од прва два меча финалне серије направио брејк у Москви и има 1:1 пред наставак серије у Казању где може да зацементира титулу. Посебно болно за Московљанке је што су баш уочи Ф4 Лиге шампиона почишћене са 0:3 од великих ривалки из Казања. То није добар знак...

А није ни то што их у полуфиналу чекају италијанке. Динамо је по повратку у врх европске одбојке након гашења, два пута са легендарном Јекатерином Гамовом био на прагу титуле која се тако дуго чека. И у оба наврата (2007, 2009) су их Италијанке савладале у финалу после тајбрејкова. Оба пута Бергамо. Занимљиво, у том другом финалу 2009. је на клупи Бергама седео Давиде Мацанти, а МВП је била Фабриција Ортолани. Звучи забрињавајуће зар не? Додуше, тада је и Хрватица Маја Пољак била у тиму Бергама, а данас је једна од две највеће иностране звезде у тиму Динама. Феноменална хрватска блокерка јури овог викенда чак пету европску титулу! Поред ње, Динамова снага је сјајна примачица Бетанија де ла Круз из Доминиканске Републике. Уз контингент руских репрезентативки предвођених сјајном Наталијом Гончаровом и коректорком ЈекатериномКосјаненко, то је офанзивна сила Московљанки које ће ударити на Конељано. Када то све у нападу функционише како треба, онда ту тешко има одбране... Шансу са клупе ће чекати наша Александра Црнчевић.

ЕЗАЧИБАШИ 

Првак света напада европску круну! Сасвим нормална амбиција...

За Езачибаши не постоје друге границе осим оних највиших. Само се титуле рачунају. Езачибаши је део турског трилинга (Вакифбанк и Фенербахче) који последњих година улаже огроман новац и купује практично све што вреди у светској одбојци. Они су као Реал, Барса и Бајерн у фудбалу или ЦСКА, Реал и Фенер у коашрци.

Поменути труски клубови су освојили четири од последњих шест Лига шампиона. Езачибаши је пре две године после четири фајнал-фора без финала коначно дошао до титуле првака Европе. Али то је већ заборављено, тражи се још једна европска титула. У ту сврху је уложен велики новац јер је овај тим прављен и плаћен да се попне на кров Европе. Тим је сада још јачи иако него пре две године... Али и конкуренција је јача.

Езачибаши је имао проблеме да дође до Ф4. У групи су два пута изгубиле од великог ривала Вакифбанка који их чека данас у полуфиналу. Па су морале тежим путем до завршног турнира. И то преко страшног Фенербахчеа са најплаћенијом играчицом света.

Предвођене Тијаном Бошковић, популарне Тигрице су у плеј-офу за пласман на Ф4 у другом мечу направиле моћан преокрет и пружиле феноменалну партију за коначан тријумф.

Херцеговачко чудо Тијана Бошковић је главна моћ Езачибашија. Са 206 освојених поена у 12 мечева, “Тића убица” је најефикаснија је поентерка од свих одбојкашица које ћемо овог викенда видети у Тревизу. Уједно је и најубитачнија серверка са 26 асова у 12 утакмица. Ако већ сада није званично, само је питање момента када ће постати најбоља одбојкашица света. И дуго, дуго времена држати тај статус...

Уз Тијану, ту је можда и најбољи примачки тандем у Европи. Рускиња Татјана Кошелева(1.000.000 евра годишње) која је пета поентерка Лиге шампиона и сјајна Американка Џордан Ларсон (1.000.000 евра годишње) која је као МВП такмичења предводила Езачибаши до једине титуле правака Европе, пре две године.

Огроман хендикеп ће бити неиграње повређене блокерке Тајсе. Бразилка је против Фенера доживела ужасну повреду скочног зглоба и завршила је сезону. Зато ће највећи терет у блоку пасти на америчку репрезентативку Рејчел Адамс. И наравно, ту је наш геније МајаОгњеновић. Ако она буде проигравала Тијану како то обична зна и ако пријем буде функционисао, ето нерешиве енигме за све на Ф4. Ту је и турска икона Демир Неслихан која је већи део каријере провела у Вакифу, али је једини трофеј у ЛШ освојила са Езачибашијем пре две године. Тренер Барболини је прошле године са Казалмађореом направио санзацију. Сада са Езачибашијем нема луксуз играња без притиска. Сада мора да освоји пехар са истанбулским Дрим тимом! Ако не успе, можда то буде и његов крај у Езачибашију.

ВАКИФБАНК

Све што смо рекли за Езачибаши, важи иза Вакифбак. И више. Турски тим је по многима први фаворит за освајање Лиге шампиона. Али претходни фајнал-форови су показали да фаворити баш и не пролазе најбоље. Њихов окршај са Езачибашијем је можда и финале пре финала. Модерни Ел Класико женске одбојке.

Од претходних седам фајнал-форова Лиге шампиона, Вакиф је играо на чак чест по чему је најконстантнији клуб у Европи. Вакиф је већ два пута савладао Езачибаши ове сезоне у групној фази, али је пре тога Езачибаши славио у битнијем полуфиналу Светског првенства. Као и пре две године у полуфиналу Лиге шампиона. Дакле, Вакиф има проблеме да победи градског ривала када је битно...

Али Вакифбанк има Ђованија Гуидетија на клупи који је можда и најбољи тренер на овом завршном турниру. У Вакифу је од 2008. године и освојио је све што се могло освојити. По неколико пута... До прве титуле су Вакиф и Гуидети стигли са митском Глинком, а до друге са нашом Јованом Бракочевић као ударном иглом.

Сада ту улогу има кинеска “убица” Жу Тинг.

Летос је носила Кину до олимпијског злата, сада се очекује да одведе Вакиф на кров Европе. Са уговором вредним 1.200.000 евра годишње, Кинескиња је за добар део одбојкашке јавности број један на свету. Она је ударна сила од које ће све да зависи у нападу, али ту су и остале звезде. Најбоље турске одбојкашице играју за Вакиф, ту је сјајна холандска коректорка Слутјес, наша Милена Рашић као једна од најбољих блокерки на свету и сјајна примачица Кимберли Хил.

Вакиф има све што је потребно за титулу. Али, имао је и прошле године када је доживео страшан пораз од Казалмађореа у финалу без освојеног сета...

Очекује нас најбоља женска одбојка на свету. Свако може да победи свакога!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар