Модерно: као старлете у школама

Пренападна шминка, провидна одјећа, хеланке, шортсеви и подеране панталоне само су дио све чешћег непримјереног стајлинга који се може видјети код средњошколаца у школама у Републици Српској. И док директори школа негодују због те појаве, ученици сматрају да модерно доба захтијева и модерну гардеробу.

Република Српска 22.04.2017 | 09:56
Модерно: као старлете у школама
"Наши професори очекују да долазимо закопчани до грла, са старинском одјећом, а прије свега нити то волимо нити тако конзервативну одјећу имамо гдје купити. Ја се трудим да не идем превише нашминкана, али носим подеране фармерке јер су ин", каже Маја А., средњошколка из Бањалуке.

Да се непристојно облачење, непримјерено за образовне установе, све више појављује како код дјевојчица, тако и код дјечака, потврђује  Жарко Ковачевић, директор Средње школе "Соколац" из Сокоца.



"Вјерујте да ми је неугодно и причати какви долазе у школу. Ученице долазе у мајицама које су провидне, а дјечаци носе подеране хлаче. А ко су им идеали? Старлете и естрадне звијезде које виде на телевизији. Требало би да знају како се иде на прославе, изласке, а како у образовну установу. Дијелом су и родитељи криви јер они треба да дјеци од малих ногу усаде основе културе и васпитања, а ми у институцијама да их наставимо надограђивати", каже Ковачевић.

Према његовим ријечима, кад с родитељима причају о овој тематици  добију негодовање.

"Кажу да они ту одјећу плаћају и да им неће неко други наметати правила", наводи Ковачевић.

Сматра да оваквим неприкладним одијевањем показују непоштовање не само према школи и професорима, већ и према друштвеним вриједностима.



Подсјећа да постоји интерни правилник о облачењу који се односи на запослене, док за ученике нема правила о примјереном облачењу. Сматра да се проблем не може рјешавати појединачно, већ системски, увођењем правилника који ће се односити на све школе у РС.

Војислав Поповић, директор Електротехничке школе "Никола Тесла" у Бањалуци, каже да је на улазу у ову школу истакнут правилник о облачењу који је усвојен и од Школског одбора и од Савјета ученика.

Правилник не дозвољава неприкладну одјећу и обућу попут шортсева, кратких сукања, деколтираних мајица, папуча и, како тврди, до сада није било екстремних одударања.

"И ученици, као и запослени поштују правила примјереног облачења", тврди Поповић.

Драго Микић, портпарол Савјета ученика бањалучке регије, каже да већина школа има интерни правилник којим уређује ову област, као и дежурне ученике.

"Ипак, било је случајева када се неко неприкладно обуче и такви ученици су најчешће враћани из школе и све се заврши на усменој опомени, без смањења владања или друге дисциплинске казне, али уз упозорење да се тако нешто не понови", прича Микић, који сматра да је све модернији начин облачења и даље подношљив за образовне установе.

У посљедње вријеме из неких школа стижу и иницијативе да се уведе школска униформа, али да је дизајнери прилагоде на модернији начин. Засад је све остало на тим приједлозима.

Изво: Независне

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Xx

22.04.2017 08:23

Само сто краце боље оцјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абцд

22.04.2017 08:56

На сцени је дјаво који управља дјецом и родитељима.

Name

Мрцевци

23.04.2017 06:19

Искрено рецено и Нова гарда наставника И професора није ни близу старе гарде када су имали постовање а сада је дрога поцела да се продаје бас од стране профессор тако дрзава показује своју постојаност у свим институцијама мафија И криминал И ста онда оцекивати од те дјеце

Name

др

23.04.2017 10:21

Старлете и пјеваљке дипломирају зато нам доктори и инзињери бјезе

Name

нормалан

22.04.2017 08:49

А сте сте оцекивали кад је централни објекат у куци ТВ, онда паметни телефони. А које се емисије гледају? Биг бротхер, Звијезде Гранда, ОБН и ХАYАТ итд. А облацење је ту какво јесте, а погледајте инеодитеље у бацк-стаге? Дјеца им скоро гола, увијају се изд. Потребно свијест промијенити и схватити да турбо фолк је у принципу горе него пунк сто је био. Дрога, алкохол, сеx у 12 год је цињеница ТУРБО ФОЛКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праве вриједности

23.04.2017 06:22

Кад одете у трговину узиматели ви све сто је на сталазама?? Наравно да некупујете оно сто вам нетреба. То јест ви морате својој дјеци помоци да би они узели из свега Тога само оно сто њима треба.Знам да су наопака времена али морате да радире са њима.Бар да покусате .

Name

Топ

22.04.2017 08:57

Негативна селекција на сваком кораку! Циљ глобалиста, и иде им.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

22.04.2017 09:06

Цињеница је да смо на свим пољима дотакли само дно.него ово је тек трагицно. Свака друга криза се мозе превазиц али криза морала ту смо га онда без излаза а колико се види свугдје око нас да смо дебело у тој кризи.нек нам је бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

22.04.2017 09:16

Реците ми кад сте задњи пут били у позористу? Реците ми кад сте погледали неки филм а да није акција или хорор? Реците ми ??

Name

Брзи

22.04.2017 11:15

21 Век, с тиме морамо да зивимо.

Name

Народе васа дијела су васа дјеца.

22.04.2017 11:55

Проблем није у дјеци него у нама одраслим.Нико неради са дјецом а они незнају ста је нормално а ста није.На телевизији главну ријец воде проститутке то јест пјеваљке . Сви се праве паметни а Нико ниста не предузима како би дјецу вратили на прави пут.Прицао сам то годинама гдје год сам стигао али све је било узалуд.Моју дјецу сам увијек контролисао од облацења ,понасања ,карактера и тд.Сад су одрасли и сви су ми се захвалили на васпитању . Најсрецнији сам био кад је скола у којој су исли одвојила сат времана за моју породицу .Како реце моја кцерка ја сам данас била најсрецнија на свијету.Сва Свајцерска дјеца су ме питала каква сте фамилија кад се о вама тако лијепо прица .То јест улагање у породицу је сигурна инвестиција а васа дјеца су плод васег Рада или нерада господо моја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

22.04.2017 17:00

Свака част на коментару.Одавно нисам прочитала паметнији коментар.

Name

комедија

22.04.2017 12:01

Много волим кад година изда, све поскупи, појефтини п......!

ОДГОВОРИТЕ
Name

1010

22.04.2017 12:53

Де молим вас пустите дјецу нека зиве и узивају , сто вам смета како се облаце , таква је генерација и мода,ми у насе вријеме смо сви исли даље преко граница дозвољеног, а сад би дјеци да каземо да не раде оно сто смо сви радили, сигурно цак и гори смо били .. Само реално размислите..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пресликавање

22.04.2017 15:27

Дјеца виде од појединих младих политицки подобних професорица и ста онда оцекујете.

ОДГОВОРИТЕ