Moderno: kao starlete u školama

Prenapadna šminka, providna odjeća, helanke, šortsevi i poderane pantalone samo su dio sve češćeg neprimjerenog stajlinga koji se može vidjeti kod srednjoškolaca u školama u Republici Srpskoj. I dok direktori škola negoduju zbog te pojave, učenici smatraju da moderno doba zahtijeva i modernu garderobu.

Republika Srpska 22.04.2017 | 09:56
Moderno: kao starlete u školama
"Naši profesori očekuju da dolazimo zakopčani do grla, sa starinskom odjećom, a prije svega niti to volimo niti tako konzervativnu odjeću imamo gdje kupiti. Ja se trudim da ne idem previše našminkana, ali nosim poderane farmerke jer su in", kaže Maja A., srednjoškolka iz Banjaluke.

Da se nepristojno oblačenje, neprimjereno za obrazovne ustanove, sve više pojavljuje kako kod djevojčica, tako i kod dječaka, potvrđuje  Žarko Kovačević, direktor Srednje škole "Sokolac" iz Sokoca.



"Vjerujte da mi je neugodno i pričati kakvi dolaze u školu. Učenice dolaze u majicama koje su providne, a dječaci nose poderane hlače. A ko su im ideali? Starlete i estradne zvijezde koje vide na televiziji. Trebalo bi da znaju kako se ide na proslave, izlaske, a kako u obrazovnu ustanovu. Dijelom su i roditelji krivi jer oni treba da djeci od malih nogu usade osnove kulture i vaspitanja, a mi u institucijama da ih nastavimo nadograđivati", kaže Kovačević.

Prema njegovim riječima, kad s roditeljima pričaju o ovoj tematici  dobiju negodovanje.

"Kažu da oni tu odjeću plaćaju i da im neće neko drugi nametati pravila", navodi Kovačević.

Smatra da ovakvim neprikladnim odijevanjem pokazuju nepoštovanje ne samo prema školi i profesorima, već i prema društvenim vrijednostima.



Podsjeća da postoji interni pravilnik o oblačenju koji se odnosi na zaposlene, dok za učenike nema pravila o primjerenom oblačenju. Smatra da se problem ne može rješavati pojedinačno, već sistemski, uvođenjem pravilnika koji će se odnositi na sve škole u RS.

Vojislav Popović, direktor Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" u Banjaluci, kaže da je na ulazu u ovu školu istaknut pravilnik o oblačenju koji je usvojen i od Školskog odbora i od Savjeta učenika.

Pravilnik ne dozvoljava neprikladnu odjeću i obuću poput šortseva, kratkih sukanja, dekoltiranih majica, papuča i, kako tvrdi, do sada nije bilo ekstremnih odudaranja.

"I učenici, kao i zaposleni poštuju pravila primjerenog oblačenja", tvrdi Popović.

Drago Mikić, portparol Savjeta učenika banjalučke regije, kaže da većina škola ima interni pravilnik kojim uređuje ovu oblast, kao i dežurne učenike.

"Ipak, bilo je slučajeva kada se neko neprikladno obuče i takvi učenici su najčešće vraćani iz škole i sve se završi na usmenoj opomeni, bez smanjenja vladanja ili druge disciplinske kazne, ali uz upozorenje da se tako nešto ne ponovi", priča Mikić, koji smatra da je sve moderniji način oblačenja i dalje podnošljiv za obrazovne ustanove.

U posljednje vrijeme iz nekih škola stižu i inicijative da se uvede školska uniforma, ali da je dizajneri prilagode na moderniji način. Zasad je sve ostalo na tim prijedlozima.

Izvo: Nezavisne

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Xx

22.04.2017 08:23

Samo sto krace bolje ocjene.

ODGOVORITE
Name

Abcd

22.04.2017 08:56

Na sceni je djavo koji upravlja djecom i roditeljima.

Name

Mrcevci

23.04.2017 06:19

Iskreno receno i Nova garda nastavnika I profesora nije ni blizu stare garde kada su imali postovanje a sada je droga pocela da se prodaje bas od strane professor tako drzava pokazuje svoju postojanost u svim institucijama mafija I kriminal I sta onda ocekivati od te djece

Name

dr

23.04.2017 10:21

Starlete i pjevaljke diplomiraju zato nam doktori i inzinjeri bjeze

Name

normalan

22.04.2017 08:49

A ste ste ocekivali kad je centralni objekat u kuci TV, onda pametni telefoni. A koje se emisije gledaju? Big brother, Zvijezde Granda, OBN i HAYAT itd. A oblacenje je tu kakvo jeste, a pogledajte ineoditelje u back-stage? Djeca im skoro gola, uvijaju se izd. Potrebno svijest promijeniti i shvatiti da turbo folk je u principu gore nego punk sto je bio. Droga, alkohol, sex u 12 god je cinjenica TURBO FOLKA.

ODGOVORITE
Name

Prave vrijednosti

23.04.2017 06:22

Kad odete u trgovinu uzimateli vi sve sto je na stalazama?? Naravno da nekupujete ono sto vam netreba. To jest vi morate svojoj djeci pomoci da bi oni uzeli iz svega Toga samo ono sto njima treba.Znam da su naopaka vremena ali morate da radire sa njima.Bar da pokusate .

Name

Top

22.04.2017 08:57

Negativna selekcija na svakom koraku! Cilj globalista, i ide im.

ODGOVORITE
Name

...

22.04.2017 09:06

Cinjenica je da smo na svim poljima dotakli samo dno.nego ovo je tek tragicno. Svaka druga kriza se moze prevazic ali kriza morala tu smo ga onda bez izlaza a koliko se vidi svugdje oko nas da smo debelo u toj krizi.nek nam je bog na pomoci.

ODGOVORITE
Name

@

22.04.2017 09:16

Recite mi kad ste zadnji put bili u pozoristu? Recite mi kad ste pogledali neki film a da nije akcija ili horor? Recite mi ??

Name

Brzi

22.04.2017 11:15

21 Vek, s time moramo da zivimo.

Name

Narode vasa dijela su vasa djeca.

22.04.2017 11:55

Problem nije u djeci nego u nama odraslim.Niko neradi sa djecom a oni neznaju sta je normalno a sta nije.Na televiziji glavnu rijec vode prostitutke to jest pjevaljke . Svi se prave pametni a Niko nista ne preduzima kako bi djecu vratili na pravi put.Pricao sam to godinama gdje god sam stigao ali sve je bilo uzalud.Moju djecu sam uvijek kontrolisao od oblacenja ,ponasanja ,karaktera i td.Sad su odrasli i svi su mi se zahvalili na vaspitanju . Najsrecniji sam bio kad je skola u kojoj su isli odvojila sat vremana za moju porodicu .Kako rece moja kcerka ja sam danas bila najsrecnija na svijetu.Sva Svajcerska djeca su me pitala kakva ste familija kad se o vama tako lijepo prica .To jest ulaganje u porodicu je sigurna investicija a vasa djeca su plod vaseg Rada ili nerada gospodo moja.

ODGOVORITE
Name

Vesna

22.04.2017 17:00

Svaka čast na komentaru.Odavno nisam pročitala pametniji komentar.

Name

komedija

22.04.2017 12:01

Mnogo volim kad godina izda, sve poskupi, pojeftini p......!

ODGOVORITE
Name

1010

22.04.2017 12:53

De molim vas pustite djecu neka zive i uzivaju , sto vam smeta kako se oblace , takva je generacija i moda,mi u nase vrijeme smo svi isli dalje preko granica dozvoljenog, a sad bi djeci da kazemo da ne rade ono sto smo svi radili, sigurno cak i gori smo bili .. Samo realno razmislite..

ODGOVORITE
Name

Preslikavanje

22.04.2017 15:27

Djeca vide od pojedinih mladih politicki podobnih profesorica i sta onda ocekujete.

ODGOVORITE