Има ли правде за Високе Дечане?

Манастир Високи Дечени прошао је кроз судски процес дуг 16 година поштујући све локалне законе, и сада је ред на косовским институцијама да покажу да ли се овде поштује закон и Уставни суд, изјавио је за данашњи "Блиц" игуман манастира, отац Сава Јањић.

Србија 22.04.2017 | 09:42
Има ли правде за Високе Дечане?
Лист подсећа да општина Дечани одбија да изврши одлуку Уставног суда и да манастиру врати 24 хектара земљишта.

"Општинске власти и поједине локалне групе годинама угрожавају манастир и живот у њему. Међутим, таквим односом и ставом највећу штету наносе Косову и грађанима који желе мирно да живе", каже Јањић.

Он је указао да је манастир током дуготрајног судског процеса поштовао све локалне законе.



"Обавеза општине је да проведе одлуку Уставног суда Косова и упише манастирску земљу у катастар. Међутим представници власти у Општини Дечани не само што избегавају да изврше одлуку, већ је одбијају месецима. Председник општтине је отворено рекао да неће јер је, како каже, одлука косовског Уставног суда политичка", каже игуман Сава.

Говорећи о предстојећим данима за које су разне локалне организациије најавиле протесте, он каже да се нада да ће организатори схватити да не могу да руше одлуке Уставног суда и врше притисак на манастир.

"Свако може мирно да демонстрира. Међутим, претње које стижу ових дана су директно кршење наше слободе и верских права. Кфор ће предузети све што је неопходно како би заштитио манастир", истакао је игуман Сава.

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

родјо

22.04.2017 12:41

Колико ми је познато,Албанци им пријете блокадом пута до Децана.Па ваљда годисње кроз Србију продје преко милијон сиптара?? Знаци само реципроцитет вази,ако ко у Србији има М..А???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре родзо

23.04.2017 10:26

ГРОЗНО од овог је само гора неправда нене ФАТЕ сто јој направисмо цркву у авлији