Ima li pravde za Visoke Dečane?

Manastir Visoki Dečeni prošao je kroz sudski proces dug 16 godina poštujući sve lokalne zakone, i sada je red na kosovskim institucijama da pokažu da li se ovde poštuje zakon i Ustavni sud, izjavio je za današnji "Blic" iguman manastira, otac Sava Janjić.

Srbija 22.04.2017 | 09:42
Ima li pravde za Visoke Dečane?
List podseća da opština Dečani odbija da izvrši odluku Ustavnog suda i da manastiru vrati 24 hektara zemljišta.

"Opštinske vlasti i pojedine lokalne grupe godinama ugrožavaju manastir i život u njemu. Međutim, takvim odnosom i stavom najveću štetu nanose Kosovu i građanima koji žele mirno da žive", kaže Janjić.

On je ukazao da je manastir tokom dugotrajnog sudskog procesa poštovao sve lokalne zakone."Obaveza opštine je da provede odluku Ustavnog suda Kosova i upiše manastirsku zemlju u katastar. Međutim predstavnici vlasti u Opštini Dečani ne samo što izbegavaju da izvrše odluku, već je odbijaju mesecima. Predsednik opšttine je otvoreno rekao da neće jer je, kako kaže, odluka kosovskog Ustavnog suda politička", kaže iguman Sava.

Govoreći o predstojećim danima za koje su razne lokalne organizaciije najavile proteste, on kaže da se nada da će organizatori shvatiti da ne mogu da ruše odluke Ustavnog suda i vrše pritisak na manastir.

"Svako može mirno da demonstrira. Međutim, pretnje koje stižu ovih dana su direktno kršenje naše slobode i verskih prava. Kfor će preduzeti sve što je neophodno kako bi zaštitio manastir", istakao je iguman Sava.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rodjo

22.04.2017 14:41

Koliko mi je poznato,Albanci im prijete blokadom puta do Decana.Pa valjda godisnje kroz Srbiju prodje preko milijon siptara?? Znaci samo reciprocitet vazi,ako ko u Srbiji ima M..A???

ODGOVORITE
Name

re rodzo

23.04.2017 12:26

GROZNO od ovog je samo gora nepravda nene FATE sto joj napravismo crkvu u avliji