Дан несталих Срба Сарајева

Делегација Регионалне организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево и породица убијених резервиста ЈНА требало би данас, на локацији Великог парка у Сарајеву, да положи вијенац и ода дужну пошту члановима групе "Транспортер".

Босна и Херцеговина 22.04.2017 | 08:18
Дан несталих Срба Сарајева
За само један час, 22. априла 1992. године, живот је изгубило осам припадника бивше ЈНА, који су прво заробљени на Аеродромском насељу, а потом звјерски ликвидирани у Великом парку у Сарајеву, због чега је тај датум озваничен као Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије.

Ријеч је о Миливоју Лаловићу, Ђорђу Бјелици, Зорану Марковићу, Драгомиру Ђерићу, Стевану Ђокановићу, Влајку Голубовићу, Недељку Вујичићу и Миладину Вукмановићу.

На подручју Сарајева трага се за тијелима још 175 српских жртава, а да се потрага наставља и за укупно 395 несталих Срба на подручју Сарајевско-романијске регије.

Према програму обиљежавања 22. априла - Дана несталих Срба Сарајева и Сарајевско-романијске регије делегација Организације и породица убијених резервиста ЈНА, полагање вијенца у Великом парку планирано је у 10.00 часова.

У 11.00 часова у цркви Светог Ђорђа у Миљевићима требало би да буде служен парастос српским жртвама, у 11.30 планирано је полагање цвијећа на Спомен-костурницу, а у 12.00 часова предвиђене су изјаве за медије.

У 13.00 часова требало би да буде одржана сједница Предсједништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

Пред Судом БиХ 11. маја требало би да буде настављен процес у предмету "Велики парк", у којем су четири лица оптужена за ратне злочине против ратних заробљеника почињене 1992. године у Сарајеву.



Оптужница у овом предмету терети бившег команданта Специјалне јединице МУП-а такозване БиХ Драгана Викића, бившег министар унутрашњих послова такозване БиХ Јусуфа Пушину, те Нермина Узуновића и Младена Човчића.

Извор: Агенције

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Лија

22.04.2017 06:44

Слава им. Послије 25 година да се отворено прича о једном од првих злочина у Сарајеву. Не треба заборавити и Петровић Пера, милицонара који је мучки убијен у просторијама Станице милиције Ново Сарајево, само зато што је био Србин, као и све друге који су убијани у Сарајеву због тога што су Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.04.2017 07:11

Исто тако не треба заборавити...колико су ти срби држали опкољен град Сарајево са истим тим војницима који су им дали орузије...А исто тако колико су побили дјеце у истом том граду.

Name

дзони

22.04.2017 07:27

Ја сам био веци дио рата на Требевицу,зато ти је боље да уцутис да неприцам ста је ко радио односно убијао недузне!!!

Name

ре лијо

22.04.2017 07:58

Молим те сути цуј невини су сад сви ко поби онолику само дјецу да не спомињем остале.

Name

Сарајлија за џонија

22.04.2017 08:47

Причај, зашто да ћутиш. Сви злочинци заслужују да горе у паклу. Причај, ко је убио доктора Најдановића, ко је убио Бошка и Адмиру на Врбања мосту, ко је убијене Србе из Сарајева бацао у Казане, ко је....Ми треба да ископамо костуре наше прошлости да би имали будућност. Ја нећу да носим терет ратног злочина над Србима у Сарајеву, јер моја савјест је чиста.

Name

АР

22.04.2017 08:48

Ови сто су убијени нису пуцали то је сигурно.Али да су изасли зна се ста би било исти рецепт користен у сваком граду дје била такозвана ЈНА Под изговором ми смо неутрални док ме изадјемо извуцемо орузје па онда удри мајцин сине није битно кога убијас само туци.Био сам обманут и знам ста се радило сад ми је зао кад видим неке ствари Али све зртве на крају крајева треба да се постују И тако моземо до истинског помирења А Ко је правио зла нека одговара Ма ко био.

Name

Драгутин

22.04.2017 12:03

Зна се да је Алија Изетбеговић први наредио да се пуца по касарнама ЈНА и то наређење је издао најближим људима у оквиру СДА странке.И те приче како је ЈНА изашла са оружјем из касарни су тотално глупе и непромишљене приче.Па ЈНА је од како постоје касарне у бившој СФРЈ увек је војска нон стоп излазила и вршила војни транспорт и селидбу и прекоманду официра не видим шта се тиме жели рећи као ЈНА је излазила из касарни?Па како војска треба да је у касарни и да никуда не излази?О чему ви причате овде?Рат је изазвала СДА јер је Алија написао тзв. исламску декларацију и то је био зов за све муслимане у БиХ,он их је убедио да само требају да са хрватима истерају све Србе из БиХ и да направе исламску државу у БиХ коју ће после финансирати цео муслимански свет,а да муслимани никад више ништа неће радити него ће уживати благодети овог живпота и само примати паре од Саудијаске Арабије и осталих исламских земаља и да се размножавају и да се моле нон стоп у џамијама.Па зато Туђман није хтео са бошњацима јер је провалио подли Алијин план,зато што би то била замка и за хрвате који би у тој трци наталитета са бошњацима нестали у периоду од најмање 20-так година.Зато Туђман није ни хтео са бошњацима у заједничку БиХ.Чак је Туђман реко Слоби кад је овај хтео са Алијом,реко му је:Слобо шта ће ти муслимани,па довешће са собом још пола милиона Турака у БиХ,то је објавио и Глас Русије...

ОДГОВОРИТЕ