Dan nestalih Srba Sarajeva

Delegacija Regionalne organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo i porodica ubijenih rezervista JNA trebalo bi danas, na lokaciji Velikog parka u Sarajevu, da položi vijenac i oda dužnu poštu članovima grupe "Transporter".

Bosna i Hercegovina 22.04.2017 | 08:18
Dan nestalih Srba Sarajeva
Za samo jedan čas, 22. aprila 1992. godine, život je izgubilo osam pripadnika bivše JNA, koji su prvo zarobljeni na Aerodromskom naselju, a potom zvjerski likvidirani u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je taj datum ozvaničen kao Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Riječ je o Milivoju Laloviću, Đorđu Bjelici, Zoranu Markoviću, Dragomiru Đeriću, Stevanu Đokanoviću, Vlajku Goluboviću, Nedeljku Vujičiću i Miladinu Vukmanoviću.

Na području Sarajeva traga se za tijelima još 175 srpskih žrtava, a da se potraga nastavlja i za ukupno 395 nestalih Srba na području Sarajevsko-romanijske regije.

Prema programu obilježavanja 22. aprila - Dana nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije delegacija Organizacije i porodica ubijenih rezervista JNA, polaganje vijenca u Velikom parku planirano je u 10.00 časova.

U 11.00 časova u crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima trebalo bi da bude služen parastos srpskim žrtvama, u 11.30 planirano je polaganje cvijeća na Spomen-kosturnicu, a u 12.00 časova predviđene su izjave za medije.

U 13.00 časova trebalo bi da bude održana sjednica Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Pred Sudom BiH 11. maja trebalo bi da bude nastavljen proces u predmetu "Veliki park", u kojem su četiri lica optužena za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1992. godine u Sarajevu.



Optužnica u ovom predmetu tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane BiH Dragana Vikića, bivšeg ministar unutrašnjih poslova takozvane BiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića.

Izvor: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Лија

22.04.2017 06:44

Слава им. Послије 25 година да се отворено прича о једном од првих злочина у Сарајеву. Не треба заборавити и Петровић Пера, милицонара који је мучки убијен у просторијама Станице милиције Ново Сарајево, само зато што је био Србин, као и све друге који су убијани у Сарајеву због тога што су Срби.

ODGOVORITE
Name

Re

22.04.2017 07:11

Isto tako ne treba zaboraviti...koliko su ti srbi držali opkoljen grad Sarajevo sa istim tim vojnicima koji su im dali oruzije...A isto tako koliko su pobili djece u istom tom gradu.

Name

dzoni

22.04.2017 07:27

Ja sam bio veci dio rata na Trebevicu,zato ti je bolje da ucutis da nepricam sta je ko radio odnosno ubijao neduzne!!!

Name

re lijo

22.04.2017 07:58

Molim te suti cuj nevini su sad svi ko pobi onoliku samo djecu da ne spominjem ostale.

Name

Sarajlija za džonija

22.04.2017 08:47

Pričaj, zašto da ćutiš. Svi zločinci zaslužuju da gore u paklu. Pričaj, ko je ubio doktora Najdanovića, ko je ubio Boška i Admiru na Vrbanja mostu, ko je ubijene Srbe iz Sarajeva bacao u Kazane, ko je....Mi treba da iskopamo kosture naše prošlosti da bi imali budućnost. Ja neću da nosim teret ratnog zločina nad Srbima u Sarajevu, jer moja savjest je čista.

Name

AR

22.04.2017 08:48

Ovi sto su ubijeni nisu pucali to je sigurno.Ali da su izasli zna se sta bi bilo isti recept koristen u svakom gradu dje bila takozvana JNA Pod izgovorom mi smo neutralni dok me izadjemo izvucemo oruzje pa onda udri majcin sine nije bitno koga ubijas samo tuci.Bio sam obmanut i znam sta se radilo sad mi je zao kad vidim neke stvari Ali sve zrtve na kraju krajeva treba da se postuju I tako mozemo do istinskog pomirenja A Ko je pravio zla neka odgovara Ma ko bio.

Name

Dragutin

22.04.2017 12:03

Zna se da je Alija Izetbegović prvi naredio da se puca po kasarnama JNA i to naređenje je izdao najbližim ljudima u okviru SDA stranke.I te priče kako je JNA izašla sa oružjem iz kasarni su totalno glupe i nepromišljene priče.Pa JNA je od kako postoje kasarne u bivšoj SFRJ uvek je vojska non stop izlazila i vršila vojni transport i selidbu i prekomandu oficira ne vidim šta se time želi reći kao JNA je izlazila iz kasarni?Pa kako vojska treba da je u kasarni i da nikuda ne izlazi?O čemu vi pričate ovde?Rat je izazvala SDA jer je Alija napisao tzv. islamsku deklaraciju i to je bio zov za sve muslimane u BiH,on ih je ubedio da samo trebaju da sa hrvatima isteraju sve Srbe iz BiH i da naprave islamsku državu u BiH koju će posle finansirati ceo muslimanski svet,a da muslimani nikad više ništa neće raditi nego će uživati blagodeti ovog živpota i samo primati pare od Saudijaske Arabije i ostalih islamskih zemalja i da se razmnožavaju i da se mole non stop u džamijama.Pa zato Tuđman nije hteo sa bošnjacima jer je provalio podli Alijin plan,zato što bi to bila zamka i za hrvate koji bi u toj trci nataliteta sa bošnjacima nestali u periodu od najmanje 20-tak godina.Zato Tuđman nije ni hteo sa bošnjacima u zajedničku BiH.Čak je Tuđman reko Slobi kad je ovaj hteo sa Alijom,reko mu je:Slobo šta će ti muslimani,pa dovešće sa sobom još pola miliona Turaka u BiH,to je objavio i Glas Rusije...

ODGOVORITE