Видео: Још од Манцеа се ово није десило!

Леонардо срушио Партизанов рекорд стар 34 године! Партизанова сила из Бразила Леонардо да Соуза је головима у 154. вечитом дербију срушио Звезду на њеном стадиону (3:1), чиме је на тренутак стао раме уз раме са неприкосновеним фудбалером “парног ваљка” Драганом Манцеом. Највећи идол “гробара” био је последњи играч који је на једном првенственом дербију два пута затресао мрежу највећег ривала, а до истог подвига дошао је најбољи странац на тлу Србије 34 године касније.

Фудбал 21.04.2017 | 23:10
Видео: Још од Манцеа се ово није десило!
Манце је био творац Партизановог тријумфа у 72. првенственом вечитом окршају у Хумској 4. јуна 1983. године, а црно-бели су у тај дуел ушли као фаворити. Били су први на табели после 30 кола са 40 бодова, чак шест више од петопласиране Црвене звезде. И славили су са 3:2, чиме су направили велики корак ка деветој титули шампиона СФРЈ. А дуел на стадиону Партизана обележио је вечити, неизбрисиви и непоновљиви Манце.

Пре утакмице са Звездом обећао је “гробарима” да ће постићи два гола највећем ривалу и обећање је испунио. Прво је мрежу затресао ударцем главом после корнера у 61. минуту, да би у 76. после одличне акције црно-белих изашао очи у очи са Звездиним голманом Александром - Диком Стојановићем и матирао га левом ногом, за радост навијача на јужној трибини.



Две године касније, 3. септембра, сјајни голгетер, нажалост, завршио је живот после саобраћајне несреће. Од тада је кроз Хумску 1 продефиловало много фантастичних играча, али ниједан од њих није успео да матира Звезду два пута на једној утакмици. “Гробари” су чекали и чекали, а онда је Манцеов рекорд коначно срушио Леонардо.



Првим голом на стадиону “Рајко Митић” из слободног ударца показао је сву лепоту ове игре, а другим је потврдио да за врсног стрелца нема мртвог угла у фудбалу. Али, оно што га посебно издваја у срцима навијача и чиме ће вечно остати упамћен су голови у Љутице Богдана за исти број бодова са Звездом и шансом да се његов тим дочепа титуле.

Крилни нападач постигао је 21 гол за Партизан, од којих је три дао Звезди, и на томе му треба честитати. Успео је да обори рекорд стар 34 године, али треба бити искрен и рећи да Бразилац неће достићи ни делић Манцеове славе. Легенда је само једна и она живи у срцима “гробара”.

Партизановци са два и више голова у дербију

6. дерби - Валок (2 гола)

9. дерби - Валок (3), Бобек (2)

13. дерби - Михајловић (2), Зебец (2)

14. дерби - Валок (2)

21. дерби - Валок (2)

27. дерби - Галић (2)

31. дерби - Галић (3)

47. дерби - Бјековић (2)

62. дерби - Вукотић (2)

72. дерби - Манце (2)

154. дерби - Леонардо (2)

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар