Video: Još od Mancea se ovo nije desilo!

Leonardo srušio Partizanov rekord star 34 godine! Partizanova sila iz Brazila Leonardo da Souza je golovima u 154. večitom derbiju srušio Zvezdu na njenom stadionu (3:1), čime je na trenutak stao rame uz rame sa neprikosnovenim fudbalerom “parnog valjka” Draganom Manceom. Najveći idol “grobara” bio je poslednji igrač koji je na jednom prvenstvenom derbiju dva puta zatresao mrežu najvećeg rivala, a do istog podviga došao je najbolji stranac na tlu Srbije 34 godine kasnije.

Fudbal 21.04.2017 | 23:10
Video: Još od Mancea se ovo nije desilo!
Mance je bio tvorac Partizanovog trijumfa u 72. prvenstvenom večitom okršaju u Humskoj 4. juna 1983. godine, a crno-beli su u taj duel ušli kao favoriti. Bili su prvi na tabeli posle 30 kola sa 40 bodova, čak šest više od petoplasirane Crvene zvezde. I slavili su sa 3:2, čime su napravili veliki korak ka devetoj tituli šampiona SFRJ. A duel na stadionu Partizana obeležio je večiti, neizbrisivi i neponovljivi Mance.

Pre utakmice sa Zvezdom obećao je “grobarima” da će postići dva gola najvećem rivalu i obećanje je ispunio. Prvo je mrežu zatresao udarcem glavom posle kornera u 61. minutu, da bi u 76. posle odlične akcije crno-belih izašao oči u oči sa Zvezdinim golmanom Aleksandrom - Dikom Stojanovićem i matirao ga levom nogom, za radost navijača na južnoj tribini.



Dve godine kasnije, 3. septembra, sjajni golgeter, nažalost, završio je život posle saobraćajne nesreće. Od tada je kroz Humsku 1 prodefilovalo mnogo fantastičnih igrača, ali nijedan od njih nije uspeo da matira Zvezdu dva puta na jednoj utakmici. “Grobari” su čekali i čekali, a onda je Manceov rekord konačno srušio Leonardo.



Prvim golom na stadionu “Rajko Mitić” iz slobodnog udarca pokazao je svu lepotu ove igre, a drugim je potvrdio da za vrsnog strelca nema mrtvog ugla u fudbalu. Ali, ono što ga posebno izdvaja u srcima navijača i čime će večno ostati upamćen su golovi u Ljutice Bogdana za isti broj bodova sa Zvezdom i šansom da se njegov tim dočepa titule.

Krilni napadač postigao je 21 gol za Partizan, od kojih je tri dao Zvezdi, i na tome mu treba čestitati. Uspeo je da obori rekord star 34 godine, ali treba biti iskren i reći da Brazilac neće dostići ni delić Manceove slave. Legenda je samo jedna i ona živi u srcima “grobara”.

Partizanovci sa dva i više golova u derbiju

6. derbi - Valok (2 gola)

9. derbi - Valok (3), Bobek (2)

13. derbi - Mihajlović (2), Zebec (2)

14. derbi - Valok (2)

21. derbi - Valok (2)

27. derbi - Galić (2)

31. derbi - Galić (3)

47. derbi - Bjeković (2)

62. derbi - Vukotić (2)

72. derbi - Mance (2)

154. derbi - Leonardo (2)

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar