Хаг одуговлачи са одлуком?

Члан тима одбране генерала Ратка Младића руски адвокат Александар Мезјајев каже да Хашки трибунал одуговлачи са доношењем хитне одлуке за пружење медицинске помоћи генералу Младићу на начин како је то чинио у случају бившег предсједника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића.

Свијет 21.04.2017 | 13:31
Хаг одуговлачи са одлуком?
Мезјајев истиче да сличност постоји и у томе што Хашки трибунал игнорише то што је гаранције за лијечење генерала Младића дала Русија.

"Судије нису примијетиле постојање таквих гаранција, још једном показавши да Хашки трибунал није истински суд, него политичка установа која себе назива судом", рекао је Мезјајев за "Фонд стратешке културе".

Он је подсјетио да је претресно вијеће до доношења одбијајуће одлуке о захтјеву Милошевића изгубило два и по мјесеца, док о захтјеву генерала Младића, који је предат 20. марта, нема никакве реакције суда.

"За разлику од судског вијећа, реаговало је тужилаштво. Иако нема никаквих пуномоћја у одлукама о рјешавању питања о здрављу оптуженог, тужилаштво је упутило претресном вијећу више него одвратну ноту у којој наводи да је против пружања хитне медицинске помоћи генералу Младићу", рекао је Мезјајев.

Он је оцијенио да су тужиоци својим тврдњама да је одбрана смишљено искривљено приказала здравствено стање генерала Младића потврдили да су потпуно изгубили савјест.

"Штавише, они су изјавили да је здравствено стање генерала Младића потпуно нормално за његове године и да се чак знатно побољшало под присмотром изузетних затворских љекара, као и да независни експерти хвале тај ниво медицинске помоћи који добијају затвореници", рекао је Мезјајев.

Он истиче да је та конструкција Хашког тужилаштва била смишљена да би се оповргао аргумент одбране да генерал Младић неће побјећи, јер му његово здравствено стање то неће дозволити.

"У предмету Слободана Милошевића тужиоци су чак покушали да представе себе као `будаласте`, тврдећи да су предсједника Југославије лијечили најбољи љекари Холандије. Међутим, чињенице говоре супротно, јер ти `најбољи`, не само да нису могли да открију дијагнозу, него су и давали апсолутно некорисне савјете", рекао је Мезјајев.

Он је као примјер навео да су "најбољи хашки љекари" савјетовали Милошевића, који се жалио на јаке главобоље и губитак слуха, да ништа не ради, јер се то дешава од старости и да треба боље да намјести јачину звука у слушном апарату.

"Ти медицински налази су били тајни и објављени су тек послије смрти Милошевића. У ноти тужилаштва која се односи на генерала Младића, поново наилазимо на налазе `независних` стручњака, а при том су њихова имена сакривена и не види се текст њиховог налаза. Јасно је због чега је то тако", рекао је Мезјајев.

Он је навео да тужиоци критикују чланове одбране да, наводно, нису доказали неопходност лијечења генерала Младића, а своју тезу потврђују само позивањем на тврдње затворског љекара Фаљкеа који је директно одговоран за смрт многих хашких затвореника.

Мезјајев каже да су тужиоци одлучили да своју ноту утемеље на подругљивој интонацији када су цитирали ријечи генерала Младића, који је, захваљујући љекарима који га лијече, и главног љекара Фаљкеа назвао "пријатељем и чланом породице".

"Те ријечи су тужиоци покушали да супротставе аргументима захтјева адвоката у којима је било утврђено да је низ љекара недвосмислено закључио да лијечење које је пружено генералу Младићу не одговара савременим стандардима и да није адекватно", рекао је Мезјајев.

Он каже да генерал Младић не зна и да није могао знати да су га његови "добри љекари"удостојили застарјелим и неадекватним методама лијечења, што је очигледна чињеница о којој тужиоци ћуте.

Мезјајев истиче да су тужиоци, у покушају да по сваку цијену не дозволе спашавање живота генерала Младића, умишљено искривили суштину медицинских налаза на основу којих је урађен захтјев адвоката за привремено ослобађање.

"Тако је тужилаштво утврдило да су налазе о критичном здравственом стању генерала Младића урадили љекари који су, наводно, погледали само медицинске анализе, а нису прегледали пацијента лично. То је директна лаж, јер овај налаз је урадио тим руских љекара које је одредио Секретаријат Хашког трибунала и који су лично прегледали генерала", рекао је Мезјајев.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Држи се јуначе

21.04.2017 11:52

Мој, драги генерале, ми се о свом јаду забавили, а на тебе нико и не обраћа пажњу. Само да знаш на шта личи ова наша Република што смо је стварали, само да видиш до шта су је лопови довели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

21.04.2017 11:58

Боље нек отезу кад њега осуде нај... смо ко зути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ститна Злијезда

21.04.2017 12:32

И посљедице рата. стара је и њихова мајка краљица па је ко видра

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

22.04.2017 02:23

ХАШКИ ТРИБУНАЛ ЈЕ НАЦИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА КОЈА СЕБЕ НАЗИВА ,,СУДОМ"...

ОДГОВОРИТЕ