Hag odugovlači sa odlukom?

Član tima odbrane generala Ratka Mladića ruski advokat Aleksandar Mezjajev kaže da Haški tribunal odugovlači sa donošenjem hitne odluke za pruženje medicinske pomoći generalu Mladiću na način kako je to činio u slučaju bivšeg predsjednika Srbije i SR Јugoslavije Slobodana Miloševića.

Svijet 21.04.2017 | 13:31
Hag odugovlači sa odlukom?
Mezjajev ističe da sličnost postoji i u tome što Haški tribunal ignoriše to što je garancije za liječenje generala Mladića dala Rusija.

"Sudije nisu primijetile postojanje takvih garancija, još jednom pokazavši da Haški tribunal nije istinski sud, nego politička ustanova koja sebe naziva sudom", rekao je Mezjajev za "Fond strateške kulture".

On je podsjetio da je pretresno vijeće do donošenja odbijajuće odluke o zahtjevu Miloševića izgubilo dva i po mjeseca, dok o zahtjevu generala Mladića, koji je predat 20. marta, nema nikakve reakcije suda.

"Za razliku od sudskog vijeća, reagovalo je tužilaštvo. Iako nema nikakvih punomoćja u odlukama o rješavanju pitanja o zdravlju optuženog, tužilaštvo je uputilo pretresnom vijeću više nego odvratnu notu u kojoj navodi da je protiv pružanja hitne medicinske pomoći generalu Mladiću", rekao je Mezjajev.

On je ocijenio da su tužioci svojim tvrdnjama da je odbrana smišljeno iskrivljeno prikazala zdravstveno stanje generala Mladića potvrdili da su potpuno izgubili savjest.

"Štaviše, oni su izjavili da je zdravstveno stanje generala Mladića potpuno normalno za njegove godine i da se čak znatno poboljšalo pod prismotrom izuzetnih zatvorskih ljekara, kao i da nezavisni eksperti hvale taj nivo medicinske pomoći koji dobijaju zatvorenici", rekao je Mezjajev.

On ističe da je ta konstrukcija Haškog tužilaštva bila smišljena da bi se opovrgao argument odbrane da general Mladić neće pobjeći, jer mu njegovo zdravstveno stanje to neće dozvoliti.

"U predmetu Slobodana Miloševića tužioci su čak pokušali da predstave sebe kao `budalaste`, tvrdeći da su predsjednika Јugoslavije liječili najbolji ljekari Holandije. Međutim, činjenice govore suprotno, jer ti `najbolji`, ne samo da nisu mogli da otkriju dijagnozu, nego su i davali apsolutno nekorisne savjete", rekao je Mezjajev.

On je kao primjer naveo da su "najbolji haški ljekari" savjetovali Miloševića, koji se žalio na jake glavobolje i gubitak sluha, da ništa ne radi, jer se to dešava od starosti i da treba bolje da namjesti jačinu zvuka u slušnom aparatu.

"Ti medicinski nalazi su bili tajni i objavljeni su tek poslije smrti Miloševića. U noti tužilaštva koja se odnosi na generala Mladića, ponovo nailazimo na nalaze `nezavisnih` stručnjaka, a pri tom su njihova imena sakrivena i ne vidi se tekst njihovog nalaza. Јasno je zbog čega je to tako", rekao je Mezjajev.

On je naveo da tužioci kritikuju članove odbrane da, navodno, nisu dokazali neophodnost liječenja generala Mladića, a svoju tezu potvrđuju samo pozivanjem na tvrdnje zatvorskog ljekara Faljkea koji je direktno odgovoran za smrt mnogih haških zatvorenika.

Mezjajev kaže da su tužioci odlučili da svoju notu utemelje na podrugljivoj intonaciji kada su citirali riječi generala Mladića, koji je, zahvaljujući ljekarima koji ga liječe, i glavnog ljekara Faljkea nazvao "prijateljem i članom porodice".

"Te riječi su tužioci pokušali da suprotstave argumentima zahtjeva advokata u kojima je bilo utvrđeno da je niz ljekara nedvosmisleno zaključio da liječenje koje je pruženo generalu Mladiću ne odgovara savremenim standardima i da nije adekvatno", rekao je Mezjajev.

On kaže da general Mladić ne zna i da nije mogao znati da su ga njegovi "dobri ljekari"udostojili zastarjelim i neadekvatnim metodama liječenja, što je očigledna činjenica o kojoj tužioci ćute.

Mezjajev ističe da su tužioci, u pokušaju da po svaku cijenu ne dozvole spašavanje života generala Mladića, umišljeno iskrivili suštinu medicinskih nalaza na osnovu kojih je urađen zahtjev advokata za privremeno oslobađanje.

"Tako je tužilaštvo utvrdilo da su nalaze o kritičnom zdravstvenom stanju generala Mladića uradili ljekari koji su, navodno, pogledali samo medicinske analize, a nisu pregledali pacijenta lično. To je direktna laž, jer ovaj nalaz je uradio tim ruskih ljekara koje je odredio Sekretarijat Haškog tribunala i koji su lično pregledali generala", rekao je Mezjajev.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Drži se junače

21.04.2017 11:52

Moj, dragi generale, mi se o svom jadu zabavili, a na tebe niko i ne obraća pažnju. Samo da znaš na šta liči ova naša Republika što smo je stvarali, samo da vidiš do šta su je lopovi doveli.

ODGOVORITE
Name

AR

21.04.2017 11:58

Bolje nek otezu kad njega osude naj... smo ko zuti

ODGOVORITE
Name

Stitna Zlijezda

21.04.2017 12:32

I posljedice rata. stara je i njihova majka kraljica pa je ko vidra

ODGOVORITE
Name

MUNGOS

22.04.2017 02:23

HAŠKI TRIBUNAL JE NACISTIČKA ORGANIZACIJA KOJA SEBE NAZIVA ,,SUDOM"...

ODGOVORITE