Зарада и МИЛИЈАРДЕ Премијер лиге: Јунајтед на ВРХУ!

Цифре од којих се заврти у глави!

Фудбал 24.04.2017 | 23:10
Зарада и МИЛИЈАРДЕ Премијер лиге: Јунајтед на ВРХУ!
Почетак пролећа време је када се у Енглеској своди рачуница и прави пресек зарађеног новца у претходној такмичарској години. У овом случају, у сезони 2015/16.

Према тачним прорачунима компаније Дилојт, Премијер лига претрпела је прошле сезоне губитак од 110 милиона фунти (131 милион евра), иако је остварила вртоглави промет од чак 3,6 милијарди фунти (односно, 4,2 милијарде евра)!

Гге је настао губитак?

Према објављеној рачуници, клубови су највише новца потрошили на плате играча, затим на "оперативне трошкове", као и на једнократне обавезе. За плате играча у прошлој такмичарској години клубови су платили (неопорезоване) 2,3 милијарде фунти, односно 2,7 милијарди евра, што је рекорд у свету.

Посматрано појединачно, најбоље су пословали клубови из Манчестера - Јунајтед и Сити.

"У сезони 2015/16 зарада премијерлигаша порасла је за чак 10 одсто, с тим да су два клуба из Манчестера заслужна за више од 50 одсто повећања прихода", изјавио је представник Дилојта, Ден Џонс. Према његовим речима, учешће Јунајтеда у Лиги шампиона 2015/16, као и повећана зарада од маркетинга, учинила је финансијски раст тог клуба највећим на свету!

Од лета 2015. до лета 2016, Јунајтед је зарадио 515 милиона фунти (613 милиона евра)!

Како ће се ове бројке кретати у будућности? Ићи ће још на "горе"!

Већ сада је јасно да ће све зараде следеће сезоне бити још веће, пре свега захваљујући новом, трогодишњем уговору са телевизијским кућама "Скy" и "БТ", који је ступио на снагу прошлог августа и рекордни је на свету, јер доноси Премијер лиги чак ПЕТ милијарди фунти! Тачније, 5.1 милијарду фунти, односно ШЕСТ милијарди евра!

"Видимо да ће телевизијски уговори постајати све већи и нема разлога да мислимо да ће ускоро бити другачије", додао је Џонс.

Уз тај податак, оптимизам Енглеза је заснован и на чињеници да све већи број тимова одлази на веће стадионе или повећава постојеће, што ће створити додатну зараду, која увелико "пробија плафон" у свету фудбала.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар