Zarada i MILIJARDE Premijer lige: Junajted na VRHU!

Cifre od kojih se zavrti u glavi!

Fudbal 24.04.2017 | 23:10
Zarada i MILIJARDE Premijer lige: Junajted na VRHU!
Početak proleća vreme je kada se u Engleskoj svodi računica i pravi presek zarađenog novca u prethodnoj takmičarskoj godini. U ovom slučaju, u sezoni 2015/16.

Prema tačnim proračunima kompanije Dilojt, Premijer liga pretrpela je prošle sezone gubitak od 110 miliona funti (131 milion evra), iako je ostvarila vrtoglavi promet od čak 3,6 milijardi funti (odnosno, 4,2 milijarde evra)!

Gge je nastao gubitak?

Prema objavljenoj računici, klubovi su najviše novca potrošili na plate igrača, zatim na "operativne troškove", kao i na jednokratne obaveze. Za plate igrača u prošloj takmičarskoj godini klubovi su platili (neoporezovane) 2,3 milijarde funti, odnosno 2,7 milijardi evra, što je rekord u svetu.

Posmatrano pojedinačno, najbolje su poslovali klubovi iz Mančestera - Junajted i Siti.

"U sezoni 2015/16 zarada premijerligaša porasla je za čak 10 odsto, s tim da su dva kluba iz Mančestera zaslužna za više od 50 odsto povećanja prihoda", izjavio je predstavnik Dilojta, Den Džons. Prema njegovim rečima, učešće Junajteda u Ligi šampiona 2015/16, kao i povećana zarada od marketinga, učinila je finansijski rast tog kluba najvećim na svetu!

Od leta 2015. do leta 2016, Junajted je zaradio 515 miliona funti (613 miliona evra)!

Kako će se ove brojke kretati u budućnosti? Ići će još na "gore"!

Već sada je jasno da će sve zarade sledeće sezone biti još veće, pre svega zahvaljujući novom, trogodišnjem ugovoru sa televizijskim kućama "Sky" i "BT", koji je stupio na snagu prošlog avgusta i rekordni je na svetu, jer donosi Premijer ligi čak PET milijardi funti! Tačnije, 5.1 milijardu funti, odnosno ŠEST milijardi evra!

"Vidimo da će televizijski ugovori postajati sve veći i nema razloga da mislimo da će uskoro biti drugačije", dodao je Džons.

Uz taj podatak, optimizam Engleza je zasnovan i na činjenici da sve veći broj timova odlazi na veće stadione ili povećava postojeće, što će stvoriti dodatnu zaradu, koja uveliko "probija plafon" u svetu fudbala.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar