Односи за примјер БиХ и Македоније

У сједишту Министарства спољних послова Македоније одржан је бизнис форум привредника Македоније и Босне и Херцеговине.  Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић у обраћању је још једном нагласио како су односи БиХ и Македоније најбољи у регији, наводећи да могу служити као примјер и да јасно показују како се и на Балкану може сурађивати уз добре пријатељске односе.

Босна и Херцеговина 20.04.2017 | 16:25
Односи за примјер БиХ и Македоније
Иванић је изразио наду да ће ускоро грађани Македоније у БиХ моћи путовати само са личним картама, и обратно, да ће грађани БиХ у Македонију моћи улазити с личном картом, чиме ће се, како је нагласио, олакшати и убрзати међусобна комуникација.

Према његовим ријечима, економски облик сарадње између двију земаља је слабији од политичког. Он је изразио наду да ће успјети у намјери о отварању директне авиолинија Сарајево - Скопље.

Када је ријеч о економској сарадњи, Иванић је истакао да Македонија и БиХ заједничким напорима могу приступити трећим тржиштима.

"Надам се да заједно можемо заједничким напорима приступати трећим тржиштима. Искуства БиХ, посебно кад је у питању турско тржиште и наступ на једно од таквих тржишта, су изузетно позитивна и значајна. Ми смо то направили и са неким другим земљама кроз трилатералне састанке, мислим да би то могло бити корисно и у случају Македоније", казао је Иванић, додајући да треба направити амбијент да од свега буде више економске користи.

"Обавеза нас политичара је да стварамо позитивнији амбијент, да омогућемо лакше функционисање привреда и једне и друге земље. Мислим да постоји обострани простор да се сарадња између Македоније и БиХ и у том економском дијелу значајно повећа", рекао је Иванић.

Он је нагласио да је економски развој кључ политичке стабилности.

"Без економског развоја нема политичке стабилности, а ни озбиљнијег пута ка чланству у Европској унији", поручио је Иванић, наводећи да то значи више радних мјеста и  бољи стандард људи.

Бизнис форуму присуствовао је и македоснки предсједник Гјорге Иванов, који је поновио да Македонија и БиХ имају одличну сурадњу и билатералне односе у оквиру регионалних иницијатива и механизама.

Казао је да Македонија и БиХ дијеле заједничку визију о будућности.

"Наше двије пријатељске државе везују многе ствари. Вијековима развијамо сличан менталитет добродушности и поштовања различитости. Имамо пријатељске народе који се међусобно поштују и који уживају сличну храну, музику и стил живота", изјавио је Иванов у уводном обраћању на бизнис форуму.

Рекао је како у прилог томе говори иста традиција и култура које баштине Стара скопска чаршија и Башчаршија у Сарајеву. 

У присуству Иванова и Иванића потписан је и Споразум о сарадњи између Владе Македоније и Савјета  министара БиХ у процесу придруживања Европској унији.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић борави у званичној посјети Македонији, у склопу које се састао са предсједником државе Гјоргеом Ивановом, премијером Емилом Димитријевом, предсједником ВМРО-ДПМНЕ-а Николом Груевским и предсједником Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зораном Заевом.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тетовац

20.04.2017 16:42

Односи за примјер, о чему најбоље говори примјер амбасадорке Лепе Бабић која то користи за шверц пасуља и остале могућности за финансијске малверзације! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

елиот

20.04.2017 18:31

Није ни чудно јер нису биле у сукобу.

ОДГОВОРИТЕ