Некад Жога бонито, а сад зид пред голом: Позови Бразилца за Лигу шампиона!

Од 2009. године сваки освајач ушатог пехара имао је бар једног бразилског дефанзивца у тиму!

Фудбал 23.04.2017 | 00:00
Некад Жога бонито, а сад зид пред голом: Позови Бразилца за Лигу шампиона!
Бразилци су увек били познати по офанзивном фудбалу, дали су свету толико великих и моћних нападача колико није ниједна друга нација. Пеле, Ривелињо, Тостао, Ромарио, Бебето, Ривалдо, Роналдо, Роналдињо... И још много, много других од којих су стрепеле противничке одбране и голмани. Али времена се мењају, а са њима и фудбал.

Па је тако сада очигледно дошло време да Бразилци избацују врхунске дефанзивце. А поглед на скорију историју открива и једну занимљиву чињеницу - сви освајачи Лиге шампиона од 2009. до данас у својим редовима су имали барем једног одбрамбеног фудбалера из Бразила.

А увидом у саставе овогодишњих полуфиналиста Лиге шампиона јасно је да ће та традиција бити настављена.

Први у овом низу био је леви бек Силвињо који је 2009. године био у саставу Барселоне када су Каталонци у финалу у Риму победили Манчестер Јунајтед са 2:0. Бразилац је одиграо свих 90 минута.

Годину дана касније првак Европе постао је милански Интер победом над минхенским Бајерном, такође је било 2:0, а дрес Неразура носили су Лусио и Маикон и обојица су цео меч провели на терену.

Серију је 2011. године наставио Дани Алвес у дресу Барселоне која је у финалу на Вемблију савладала Манчестер Јунајтед са 3:1, а поменутог играча у 88. минуту заменио јеКарлос Пујол.

Следеће године имали смо донекле специфичну ситуацију. Давид Луиз, којем је природна позиција задњи везни, силом прилика одиграо је на месту штопера за Челси у финалу против Бајерна, а Плавци су славили после пенала у Минхену и први и за сада једини пут у клупској историји освојили Лигу шампиона.

Тамо где је стао Луиз, наставио је Данте 2013. године у дресу Бајерна. Баварци су у финалу на Вемблију победили Борусију Дортмунд са 2:1, а Данте је господарио одбраном током целе утакмице.

Ову традицију је 2014. наставио Марсело у мадридском Реалу. У финалу у Лисабону против Атлетика ушао је у 59. минуту Фабија Коентраа, а дао је и трећи гол у победу од 4:1 после продужетака.

Идемо даље. У 2015. на Олимпијском стадиону у Берлину поново је на терену био Дани Алвес у одбрани Барселоне, а каталонски гигант је савладао Јувентус са 3:1.

И долазимо до прошле године. Шампион Европе поново је био Реал Мадрид и то опет у дуелу са Атлетиком после пенала у Милану. Овај пут Марсело је одиграо целу утакмицу, а у 52. минуту ушао је и други Бразилац, Данило.

Што се тиче актуелне сезоне, Марсело је опет кандидат да настави традицију у дресу Реала, а ту је и Дани Алвес, сада у дресу Јувентуса који носи и други бразилски бек Алекс Сандро. Код Атлетика је стандардан у задњој линије Филипе Луис, а и четврти полуфиналиста, Монако, има у својим редовима бразилске дефанзивца, Жемерсона и Фабиња.

Дакле, сада је више него јасно, ако хоћеш одбрану која ће ти донети пехар Лиге шампиона, позови Бразилца!

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар