Nekad Žoga bonito, a sad zid pred golom: Pozovi Brazilca za Ligu šampiona!

Od 2009. godine svaki osvajač ušatog pehara imao je bar jednog brazilskog defanzivca u timu!

Fudbal 23.04.2017 | 00:00
Nekad Žoga bonito, a sad zid pred golom: Pozovi Brazilca za Ligu šampiona!
Brazilci su uvek bili poznati po ofanzivnom fudbalu, dali su svetu toliko velikih i moćnih napadača koliko nije nijedna druga nacija. Pele, Rivelinjo, Tostao, Romario, Bebeto, Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinjo... I još mnogo, mnogo drugih od kojih su strepele protivničke odbrane i golmani. Ali vremena se menjaju, a sa njima i fudbal.

Pa je tako sada očigledno došlo vreme da Brazilci izbacuju vrhunske defanzivce. A pogled na skoriju istoriju otkriva i jednu zanimljivu činjenicu - svi osvajači Lige šampiona od 2009. do danas u svojim redovima su imali barem jednog odbrambenog fudbalera iz Brazila.

A uvidom u sastave ovogodišnjih polufinalista Lige šampiona jasno je da će ta tradicija biti nastavljena.

Prvi u ovom nizu bio je levi bek Silvinjo koji je 2009. godine bio u sastavu Barselone kada su Katalonci u finalu u Rimu pobedili Mančester Junajted sa 2:0. Brazilac je odigrao svih 90 minuta.

Godinu dana kasnije prvak Evrope postao je milanski Inter pobedom nad minhenskim Bajernom, takođe je bilo 2:0, a dres Nerazura nosili su Lusio i Maikon i obojica su ceo meč proveli na terenu.

Seriju je 2011. godine nastavio Dani Alves u dresu Barselone koja je u finalu na Vembliju savladala Mančester Junajted sa 3:1, a pomenutog igrača u 88. minutu zamenio jeKarlos Pujol.

Sledeće godine imali smo donekle specifičnu situaciju. David Luiz, kojem je prirodna pozicija zadnji vezni, silom prilika odigrao je na mestu štopera za Čelsi u finalu protiv Bajerna, a Plavci su slavili posle penala u Minhenu i prvi i za sada jedini put u klupskoj istoriji osvojili Ligu šampiona.

Tamo gde je stao Luiz, nastavio je Dante 2013. godine u dresu Bajerna. Bavarci su u finalu na Vembliju pobedili Borusiju Dortmund sa 2:1, a Dante je gospodario odbranom tokom cele utakmice.

Ovu tradiciju je 2014. nastavio Marselo u madridskom Realu. U finalu u Lisabonu protiv Atletika ušao je u 59. minutu Fabija Koentraa, a dao je i treći gol u pobedu od 4:1 posle produžetaka.

Idemo dalje. U 2015. na Olimpijskom stadionu u Berlinu ponovo je na terenu bio Dani Alves u odbrani Barselone, a katalonski gigant je savladao Juventus sa 3:1.

I dolazimo do prošle godine. Šampion Evrope ponovo je bio Real Madrid i to opet u duelu sa Atletikom posle penala u Milanu. Ovaj put Marselo je odigrao celu utakmicu, a u 52. minutu ušao je i drugi Brazilac, Danilo.

Što se tiče aktuelne sezone, Marselo je opet kandidat da nastavi tradiciju u dresu Reala, a tu je i Dani Alves, sada u dresu Juventusa koji nosi i drugi brazilski bek Aleks Sandro. Kod Atletika je standardan u zadnjoj linije Filipe Luis, a i četvrti polufinalista, Monako, ima u svojim redovima brazilske defanzivca, Žemersona i Fabinja.

Dakle, sada je više nego jasno, ako hoćeš odbranu koja će ti doneti pehar Lige šampiona, pozovi Brazilca!

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar