Склапа се брак из пакла?

Лидери две највеће исламистичке групе Исламске државе и Ал Каиде разговарају о могућој алијанси, тврди ирачки потпредседник.

Свијет 20.04.2017 | 08:45
Склапа се брак из пакла?
Ајад Алави, потпредседник Ирака је у интервјуу у понедељак говорио о својим сазнањима о томе какви су планови Исламске државе којој прети пораз у Мосулу.

- Одвијају се разговори између гласника који представљају Ал Багдадија (Абу Бакра, вођу ИСИС-а) и Ал Завахирија (Зајмана, вођу Ал Каиде) - рекао је Алави.

Он је цитирао своје контакте у Ираку, али и у другим деловима Блиског Истока. Међутим, Алави није саопштио никакве детаље о томе на који начин би ове две групе радиле заједно.

Исламска држава је настала након што су се неке фракције отцепиле од Ал Каиде 2013. године. Од тада се две терористичке организације сукобљавају око регрута, али и око бројних несугласица.

Вође Ал Каиде су критиковале бруталан начин на који се ИСИС опходи према цивилима, осудиле обезглављивања, дављења и друге методе егзекуције.

ИСИС је на лето 2014. године имала под контролом скоро трећину територије Ирака, међу којима је и други највећи град - Мосул.

Ал Багдади је из џамије Ал Нури у центру Мосула објавио да је створен калифат, а то је постао још један предмет свађе са Ал Каидом.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драгутин

20.04.2017 11:37

А кумоваће им САД,тј. онај ко их је и створио и предложио тај брак...

ОДГОВОРИТЕ