Sklapa se brak iz pakla?

Lideri dve najveće islamističke grupe Islamske države i Al Kaide razgovaraju o mogućoj alijansi, tvrdi irački potpredsednik.

Svijet 20.04.2017 | 08:45
Sklapa se brak iz pakla?
Ajad Alavi, potpredsednik Iraka je u intervjuu u ponedeljak govorio o svojim saznanjima o tome kakvi su planovi Islamske države kojoj preti poraz u Mosulu.

- Odvijaju se razgovori između glasnika koji predstavljaju Al Bagdadija (Abu Bakra, vođu ISIS-a) i Al Zavahirija (Zajmana, vođu Al Kaide) - rekao je Alavi.

On je citirao svoje kontakte u Iraku, ali i u drugim delovima Bliskog Istoka. Međutim, Alavi nije saopštio nikakve detalje o tome na koji način bi ove dve grupe radile zajedno.

Islamska država je nastala nakon što su se neke frakcije otcepile od Al Kaide 2013. godine. Od tada se dve terorističke organizacije sukobljavaju oko regruta, ali i oko brojnih nesuglasica.

Vođe Al Kaide su kritikovale brutalan način na koji se ISIS ophodi prema civilima, osudile obezglavljivanja, davljenja i druge metode egzekucije.

ISIS je na leto 2014. godine imala pod kontrolom skoro trećinu teritorije Iraka, među kojima je i drugi najveći grad - Mosul.

Al Bagdadi je iz džamije Al Nuri u centru Mosula objavio da je stvoren kalifat, a to je postao još jedan predmet svađe sa Al Kaidom.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragutin

20.04.2017 11:37

A kumovaće im SAD,tj. onaj ko ih je i stvorio i predložio taj brak...

ODGOVORITE