Снијег руши стабла и електромрежу

Сњежне падавине усред априла проузроковале су бројне проблеме у саобраћају, електроснабдијевању и водоснабдијевању широм Републике Српске и БиХ, а највећу штету трпе пољопривредни произвођачи.

Босна и Херцеговина 20.04.2017 | 07:37
Снијег руши стабла и електромрежу
За многе екипе комуналних служби било је пуно посла јер су морали отклањати кварове, чистити путеве и санирати посљедице невремена.

Возачима се савјетује опрез, посебно тамо гдје су коловози под снијегом, и употреба зимске опреме, а зимска служба ће наставити с радом све док буде потребно. Саобраћај се у вишим предјелима одвијао отежано због снијега, сломљеног дрвећа на коловозу и одрона камења.

Многа стабла су у Сарајеву под притиском снијега и под ударом невремена пала, па су се нека рушила директно на аутомобиле због чега су интервенисали и припадници полиције. Према првим информацијима, нема повријеђених.

У Требињу нису имали невоља са снијегом, али јесу с олујним вјетром, који је ломио гране и дизао цријеп са кровова, па су на поправкама кровова виших зграда интервенисали и припадници Ватрогасне јединице Требиње.

Велики проблем са струјом и водом имали су мјештани Сокоца, гдје је без напона било 28 трафостаница, а након нестанка струје на црпним пумпама на изворишту Биоштица, велики број потрошача остао је без воде.

Без струје остале су и пумпе на изворишту Кржуљ на Романији.

У Рогатици су без напона били далеководи Матино брдо и Козићи и комплетно подручје мјесне заједнице Борике, а у Источном Новом Сарајеву далеководи Тилава и Иванић, те мјесна заједница Војковићи.

У Трнову је био у квару далековод Кијево, а у Фочи је без напона било комплетно подручје мјесне заједнице Миљевина и далековод Слатина.

Кварова је било и на неколико далековода "Електродистрибуције" Бањалука, а најтежа ситуација је у општинама Кнежево/Скендер Вакуф и Котор Варош, док су кварови у мањем обиму евидентирани у општини Челинац и на Мањачи.

Снијег који је пао нанио је штете посебно воћарима, али велики страх од наредних дана имају пољопривредници, јер ако се обистини временска прогноза, биће уништени воће, кромпир, грах, а штете ће бити вишемилионске.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Управног одбора Савеза удружења пољопривредних произвођача РС и предсједник Удружења воћара РС, казао је данас да је снијег који је подао од уторка послијеподне већ направио штету на неким врстама воћа и садницама, а највише су страдале малине и крушка.

Истакао је да се овај снијег и може претрпјети, али страхују од мраза. Нагласио је да се боји да крушка неће опстати јер она не трпи ни ниже температуре у плусу, а поготово минус који се најављује.

"Најављује се да ће више јутара бити мраз и то ће онда имати далеко теже посљедице него прошле године када је једно јутро био мраз и када је само у једном дијелу била штета од 25 милиона КМ, а сада мраз треба да обухвати све и то више дана. Немамо опрему за одбрану од мраза", казао је Дојчиновић и додао да хемијска средства, односно стимуланси за подизање енергије стабла, су скупи и без резултата.

(Независне новине/БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Педја

20.04.2017 06:09

Додјите на планину Борја код Теслица па да видита која је то природна катастрофа. Снијег је пола метра и све је поломијо тако да је сваки сељак који је од воца несто оцекивао тотално у депресији. Поред тога села су завејана и без комуникације са остатком свијета. Опстинске власти не обрацају пуно пазњу на то или немају информације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

20.04.2017 07:43

Страсно,а власти сигурно немају информације,хаха нема избора ускоро

Name

дзони

20.04.2017 08:50

Колико кварова на ел.мрези срамота,а пљацкају нас на милион нацина,мреза би морала бити необорива колико пљацкају!!!

Name

Педја

20.04.2017 06:14

Помозите нам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

20.04.2017 06:52

И за ово је Додик крив и акцизе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

20.04.2017 07:55

Овде лосе вријеме,треба безат вани.хаха.Салим се за овакво вријеме крив је Додо.

Name

Педја

20.04.2017 08:19

Страсно! Када је била непогода од поплава дрзава и сви су се солидарисали па тако и ја и до скора сам плацао порез за солидарност, а сада када дмо ми на планинама угрозени васи коментари су " Додик и хаха". Јадни смо да јаднији немоземо бити, али како ко радио тако му бог дао.

Name

опет без љета

20.04.2017 08:17

Ништа од љета у сарајевској регији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.04.2017 08:17

Добро иста и имамо какав смо народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалитиц

20.04.2017 08:31

Е јбг сад. Ето нама опет акциза повецања јер неце моци надокнадити губитке. Е јбг. Јос и одозго нек притисне и јбга.

ОДГОВОРИТЕ