Будућност почела: НАСА долази у БиХ!

НАСА стиже у БиХ, тачније у Тузлу, а то је велика прилика за све оне који су креативни, који имају напредне идеје, а желе да се укључе у рјешавање глобалних проблема!

Босна и Херцеговина 19.04.2017 | 14:07
Будућност почела: НАСА долази у БиХ!
Међународно НАСА-ино такмичење Спаце Аппс Цхалленге ове године ће се први пут одржати у БиХ, пише Фактор.ба.

"Такмичење се састоји из два догађаја. Дата Боотцамп (припремни догађај) ће бити одржан 22. априла, у Кући пламена мира у Тузли са почетком у 10.30 сати. Хацкатхон (главно такмичење) у којем тимови раде заједно како би пронашли иновативна рјешења за изазове које им постави НАСА, такође ће се одржати у Кући пламена мира у Тузли са почетком у девет сати 29. априла, и трајат ће до 17 сати 30. априла, када ће бити проглашени побједници Хацкатхона", најавили су организатори.

Пријава и учешће су бесплатни и не постоје никаква ограничења када је у питању старост или образовање учесника. Студенти, научници, програмери, дизајнери, инжењери, они које воле технологију, сви су добродошли да се окушају у рјешавању глобалних проблема са којима ће се у скоријој будућности сусрести људски род.

"Циљ Спаце Аппс Цхалленгеа, који се широм свијета одржава од 2012. године је да креативни тимови или појединци дијеле своје идеје и настоје ријешити стварне проблеме у вези са свемиром и Земљом. Протеклих година изазови на хацкатхону су углавном били у вези са свемиром. Учесници су се бавили темама попут путовања на Марс, Сунчевим системом и аеронаутиком. Ове године тема је Земља. Учесници ће користити податке о нашој планети које НАСА већ годинама скупља у настојању да научи што више о Земљи и њеним компонентама које укључују океане, тло и жива бића", наводи се у упутствима организатора.

Из НАСА-е наглашавају да је Спаце Апп Цхалленге мјесто на којем сви заинтересовани имају да постану дио научних истраживања и на тај начин помогну у рјешавању бројних глобалних изазова. Хацкатхон није само у вези с апликацијама јер се за рјешавање изазова може користити роботика, хардвер, дизајн, манипулација података и бројне друге методе и технологије.

Сви заинтересовани који желе учествовати на Хацкатхону и Дата Боотцампу требају се регистровати онлине на НАСА-иној wеб страници, а на истој страници се могу пратити и све новости у вези с овим догађајем, а више информација се може пронаћи на Фацебоок страници догађаја.

Најбољи учесници у Тузли ће бити награђени, а учествоват ће и у натјецању на глобалном нивоу.

Подсјећамо, НАСА је америчка федерална агенција за истраживање свемира, која има годишњи буџет већи од 18 милијарди долара.

(Мондо.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Заки

19.04.2017 13:11

Кад КУ..Ц долази у Босну и Херцеговину ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Заки

19.04.2017 14:02

Е ниси требо ни то писат ако немас ниста паметније.

Name

Долазе Да Остану

19.04.2017 14:07

Врбују будуће агенте који за кору круха радити прљаве ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

19.04.2017 19:44

А када су они/запад/ несто добро донијели, уцинили и урадили за БиХ! опет цемо бити *неки*покусни куници!

Name

ХААХ

19.04.2017 15:00

Доци це и у БЛ 2831г док стигне цивилизација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

20.04.2017 16:35

Ми смо на марсу вец отворили Цевапцинце.