Budućnost počela: NASA dolazi u BiH!

NASA stiže u BiH, tačnije u Tuzlu, a to je velika prilika za sve one koji su kreativni, koji imaju napredne ideje, a žele da se uključe u rješavanje globalnih problema!

Bosna i Hercegovina 19.04.2017 | 14:07
Budućnost počela: NASA dolazi u BiH!
Međunarodno NASA-ino takmičenje Space Apps Challenge ove godine će se prvi put održati u BiH, piše Faktor.ba.

"Takmičenje se sastoji iz dva događaja. Data Bootcamp (pripremni događaj) će biti održan 22. aprila, u Kući plamena mira u Tuzli sa početkom u 10.30 sati. Hackathon (glavno takmičenje) u kojem timovi rade zajedno kako bi pronašli inovativna rješenja za izazove koje im postavi NASA, takođe će se održati u Kući plamena mira u Tuzli sa početkom u devet sati 29. aprila, i trajat će do 17 sati 30. aprila, kada će biti proglašeni pobjednici Hackathona", najavili su organizatori.

Prijava i učešće su besplatni i ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju starost ili obrazovanje učesnika. Studenti, naučnici, programeri, dizajneri, inženjeri, oni koje vole tehnologiju, svi su dobrodošli da se okušaju u rješavanju globalnih problema sa kojima će se u skorijoj budućnosti susresti ljudski rod.

"Cilj Space Apps Challengea, koji se širom svijeta održava od 2012. godine je da kreativni timovi ili pojedinci dijele svoje ideje i nastoje riješiti stvarne probleme u vezi sa svemirom i Zemljom. Proteklih godina izazovi na hackathonu su uglavnom bili u vezi sa svemirom. Učesnici su se bavili temama poput putovanja na Mars, Sunčevim sistemom i aeronautikom. Ove godine tema je Zemlja. Učesnici će koristiti podatke o našoj planeti koje NASA već godinama skuplja u nastojanju da nauči što više o Zemlji i njenim komponentama koje uključuju okeane, tlo i živa bića", navodi se u uputstvima organizatora.

Iz NASA-e naglašavaju da je Space App Challenge mjesto na kojem svi zainteresovani imaju da postanu dio naučnih istraživanja i na taj način pomognu u rješavanju brojnih globalnih izazova. Hackathon nije samo u vezi s aplikacijama jer se za rješavanje izazova može koristiti robotika, hardver, dizajn, manipulacija podataka i brojne druge metode i tehnologije.

Svi zainteresovani koji žele učestvovati na Hackathonu i Data Bootcampu trebaju se registrovati online na NASA-inoj web stranici, a na istoj stranici se mogu pratiti i sve novosti u vezi s ovim događajem, a više informacija se može pronaći na Facebook stranici događaja.

Najbolji učesnici u Tuzli će biti nagrađeni, a učestvovat će i u natjecanju na globalnom nivou.

Podsjećamo, NASA je američka federalna agencija za istraživanje svemira, koja ima godišnji budžet veći od 18 milijardi dolara.

(Mondo.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zaki

19.04.2017 15:11

Kad KU..C dolazi u Bosnu i Hercegovinu ?

ODGOVORITE
Name

Re Zaki

19.04.2017 16:02

E nisi trebo ni to pisat ako nemas nista pametnije.

Name

Dolaze Da Ostanu

19.04.2017 16:07

Vrbuju buduće agente koji za koru kruha raditi prljave stvari.

ODGOVORITE
Name

Sos

19.04.2017 21:44

A kada su oni/zapad/ nesto dobro donijeli, ucinili i uradili za BiH! opet cemo biti *neki*pokusni kunici!

Name

HAAH

19.04.2017 17:00

Doci ce i u BL 2831g dok stigne civilizacija.

ODGOVORITE
Name

Brzi

20.04.2017 18:35

Mi smo na marsu vec otvorili Cevapcince.