Славиша Јокановић - Доктор за Чемпионшип!

Како год да се заврши ова сезона, Славиша Јокановић може да каже да је победио са Фуламом који је трансформисао од губитника до кандидата за Премијер лигу.

Фудбал 19.04.2017 | 23:32
Славиша Јокановић - Доктор за Чемпионшип!
Јокане, како год да се заврши, ти си већ победио! 

Јучерашњи тријумф Фулама над Астон Вилом (3:1) имао је велику симболику. Не само што је лондонски тим доспео на шесто место које води у бараж на крају сезоне, већ је уједно комплетирао и невероватну трансформацију од готово трећелигаша до претендента на пласман у Премијер лигу. 

Тим са Крејвен Котиџа прошао је невероватан пут у протекле три сезоне, колико обитава међу друголигашима. Био је 17. у првој, а тек 20. у другој сезони од испадања из елите. Ове сезоне, под вођством Србина у првој комплетној сезони на клупи, Фулам се налази у топ шест, а оно што је посебно важно у целој причи је начин на који је Србин препородио тај клуб.

Његов тим игра нападачки фудбал, а као доказ за то и податак да је лондонски тим најефикаснији у Чемпионшипу са 78 датих голова, што је више чак и од лидера Брајтона, који је јуче и математички оверио пласман у Премијер лигу. Занимљиво, на само три последње утакмице Фулам је дао девет голова (три победе од по 3:1). 

И ко би рекао да ће овај тим имати овакву сезону, посебно након чињенице да су га пред почетак напустили Рос Мекормак и Муса Дембеле.

“Изгубио сам 40 голова њиховим одласком у старту, али сам пронашао право решење са различитим фудбалерима”, објаснио је Јокановић. 

У стартних 11 јуче, њих шесторица су играчи које је Славиша довео прошлог лета, док су само тројица преживели смену и одлазак Кита Симонса пре 18 месеци. Данас је Фулам знатно квалитетнији тим. Велики успон тима са Крејвен Котиџа условио је да Јокановићу значајно порасте репутација, па се тако све чешће спомиње и као потенцијални нови менаџер Вест Хема, уколико овог лета Чекићари отпусте Славена Билића.

Без обзира на све, Јокановић би сигурно радије да се пласира у Премијер лигу са Фуламом, него да се пресели у други крај града, а то се види и из недавне изјаве за Лоднон Ивнинг Стандард, да би “остао на Крејвен Котиџу још десет година уколико би био успешан.

Српски стручњак поседује педигре за промоцију у елитни ранг енглеског фудбала, пошто је тамо увео Вотфорд 2015. године, а и тада је његов нападачки фудбал био итекако препознатљив широм енглеских друголигашких терена. Стршљенови су тада, под вођством Србина, постигли 91 гол на путу ка Премијер лиги.

Будите сигурни, Јокановић овог пролећа итекако може да понови трик и преко Вемблија још једну екипу одведе до Премијер лиге. Један циљ је испуњен, Лидс је збачен из топ шест, а без обзира на ужасно тежак распоред до краја сезоне и гостовања директним конкурентима у плеј-офу, Хадерсфилду и Шефилд Венздеју, Фулам не помишља на капитулацију у лиги коју многи сматрају најтежом за играње.

Јокановић потенцира атмосферу у клубу на основу које гради оптимизам за финиш сезоне.

“Моји играчи верују, а верујем и ја да можемо да будемо у топ шест на крају сезоне. Верујем да је нападачки фудбал најбољи начин да Фулам игра до самог краја. Верујем да можемо успешно да завршимо сезону само ако наставимо у истом стилу. Верујемо сви. А посебно верујемо у начин на који живимо и тренирамо сваки дан, а који нас храбри пред одлучујуће три утакмице”, закључио је Славиша Јокановић.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар