Slaviša Jokanović - Doktor za Čempionšip!

Kako god da se završi ova sezona, Slaviša Jokanović može da kaže da je pobedio sa Fulamom koji je transformisao od gubitnika do kandidata za Premijer ligu.

Fudbal 19.04.2017 | 23:32
Slaviša Jokanović - Doktor za Čempionšip!
Jokane, kako god da se završi, ti si već pobedio! 

Jučerašnji trijumf Fulama nad Aston Vilom (3:1) imao je veliku simboliku. Ne samo što je londonski tim dospeo na šesto mesto koje vodi u baraž na kraju sezone, već je ujedno kompletirao i neverovatnu transformaciju od gotovo trećeligaša do pretendenta na plasman u Premijer ligu. 

Tim sa Krejven Kotidža prošao je neverovatan put u protekle tri sezone, koliko obitava među drugoligašima. Bio je 17. u prvoj, a tek 20. u drugoj sezoni od ispadanja iz elite. Ove sezone, pod vođstvom Srbina u prvoj kompletnoj sezoni na klupi, Fulam se nalazi u top šest, a ono što je posebno važno u celoj priči je način na koji je Srbin preporodio taj klub.

Njegov tim igra napadački fudbal, a kao dokaz za to i podatak da je londonski tim najefikasniji u Čempionšipu sa 78 datih golova, što je više čak i od lidera Brajtona, koji je juče i matematički overio plasman u Premijer ligu. Zanimljivo, na samo tri poslednje utakmice Fulam je dao devet golova (tri pobede od po 3:1). 

I ko bi rekao da će ovaj tim imati ovakvu sezonu, posebno nakon činjenice da su ga pred početak napustili Ros Mekormak i Musa Dembele.

“Izgubio sam 40 golova njihovim odlaskom u startu, ali sam pronašao pravo rešenje sa različitim fudbalerima”, objasnio je Jokanović. 

U startnih 11 juče, njih šestorica su igrači koje je Slaviša doveo prošlog leta, dok su samo trojica preživeli smenu i odlazak Kita Simonsa pre 18 meseci. Danas je Fulam znatno kvalitetniji tim. Veliki uspon tima sa Krejven Kotidža uslovio je da Jokanoviću značajno poraste reputacija, pa se tako sve češće spominje i kao potencijalni novi menadžer Vest Hema, ukoliko ovog leta Čekićari otpuste Slavena Bilića.

Bez obzira na sve, Jokanović bi sigurno radije da se plasira u Premijer ligu sa Fulamom, nego da se preseli u drugi kraj grada, a to se vidi i iz nedavne izjave za Lodnon Ivning Standard, da bi “ostao na Krejven Kotidžu još deset godina ukoliko bi bio uspešan.

Srpski stručnjak poseduje pedigre za promociju u elitni rang engleskog fudbala, pošto je tamo uveo Votford 2015. godine, a i tada je njegov napadački fudbal bio itekako prepoznatljiv širom engleskih drugoligaških terena. Stršljenovi su tada, pod vođstvom Srbina, postigli 91 gol na putu ka Premijer ligi.

Budite sigurni, Jokanović ovog proleća itekako može da ponovi trik i preko Vemblija još jednu ekipu odvede do Premijer lige. Jedan cilj je ispunjen, Lids je zbačen iz top šest, a bez obzira na užasno težak raspored do kraja sezone i gostovanja direktnim konkurentima u plej-ofu, Hadersfildu i Šefild Venzdeju, Fulam ne pomišlja na kapitulaciju u ligi koju mnogi smatraju najtežom za igranje.

Jokanović potencira atmosferu u klubu na osnovu koje gradi optimizam za finiš sezone.

“Moji igrači veruju, a verujem i ja da možemo da budemo u top šest na kraju sezone. Verujem da je napadački fudbal najbolji način da Fulam igra do samog kraja. Verujem da možemo uspešno da završimo sezonu samo ako nastavimo u istom stilu. Verujemo svi. A posebno verujemo u način na koji živimo i treniramo svaki dan, a koji nas hrabri pred odlučujuće tri utakmice”, zaključio je Slaviša Jokanović.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar