Протест у Турској: 13 ухапшених

Хиљаде грађана изашло је на улуце Турске да би изразили протест због победе турског председника Реџепа Тајипа Ердогана на референдуму којим су му, тесном већином, дата већа овлашћења.

Свијет 18.04.2017 | 09:23
Протест у Турској: 13 ухапшених
Њих више од 1.000 марширало је синоћ улицама у европском делу Истанбула на Бешикташу док су им грађани са прозора и гости успутних кафића давали подршку.

Око 2.000 градана окупило се у Кадикоју, истанбулском азијском кварту где су машући црвеним транспарентима са исписаним "не" исказали своје незадовољство резултатима референдума.

Због демонстрација које су углавном биле мирне ухапшено је најмање 13 особа због ремећења јавног реда у Анталији, извештавају турски медији.

Заменик шефа главне секуларистичке опозиционе партије у Турској Булент Тескан заложио се јуче за поништавање референдума и рекао да ће се обратити и Европском суду за људска права ако буде потребно, пренео је Ројтерс.

Тескан који је заменик председавајућег у Републиканској народној партији (ЋП), рекао је да је партија примила жалбе из различитих региона у којима се наводи да људи нису могли да гласају са пуном приватношћу као и да су нека пребројавања гласачких листића била обављана у тајности.

Он је, како се наводи, такође рекао да је одлука Високе изборне комисије (YСК) да прихвати необележене гласачке листиће као важеће противзаконита.

"Тренутно је немогуће одредити колико таквих гласова има, а колико њих је касније обележено. Због тога једина одлука која ће зауставити дебату о легитимности (гласања) и умањити законске недоумице код грађана, јесте поништење овог гласања", рекао је Тескан обраћајући се новинарима на конференцији.

ЋП ће поднети жалбу општинским изборним властима и YСК и у зависности од одговора на те жалбе, можда ће изаћи пред Уставни суд у Турској, Европски суд за људска права или било који други релевантан ауторитет, рекао је он.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Думине

18.04.2017 08:46

Зашто је уопште било гласање кад не прихватају резултате Чудне ли демократије

ОДГОВОРИТЕ