Protest u Turskoj: 13 uhapšenih

Hiljade građana izašlo je na uluce Turske da bi izrazili protest zbog pobede turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na referendumu kojim su mu, tesnom većinom, data veća ovlašćenja.

Svijet 18.04.2017 | 09:23
Protest u Turskoj: 13 uhapšenih
Njih više od 1.000 marširalo je sinoć ulicama u evropskom delu Istanbula na Bešiktašu dok su im građani sa prozora i gosti usputnih kafića davali podršku.

Oko 2.000 gradana okupilo se u Kadikoju, istanbulskom azijskom kvartu gde su mašući crvenim transparentima sa ispisanim "ne" iskazali svoje nezadovoljstvo rezultatima referenduma.

Zbog demonstracija koje su uglavnom bile mirne uhapšeno je najmanje 13 osoba zbog remećenja javnog reda u Antaliji, izveštavaju turski mediji.

Zamenik šefa glavne sekularističke opozicione partije u Turskoj Bulent Teskan založio se juče za poništavanje referenduma i rekao da će se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava ako bude potrebno, preneo je Rojters.

Teskan koji je zamenik predsedavajućeg u Republikanskoj narodnoj partiji (ĆP), rekao je da je partija primila žalbe iz različitih regiona u kojima se navodi da ljudi nisu mogli da glasaju sa punom privatnošću kao i da su neka prebrojavanja glasačkih listića bila obavljana u tajnosti.

On je, kako se navodi, takođe rekao da je odluka Visoke izborne komisije (YSK) da prihvati neobeležene glasačke listiće kao važeće protivzakonita.

"Trenutno je nemoguće odrediti koliko takvih glasova ima, a koliko njih je kasnije obeleženo. Zbog toga jedina odluka koja će zaustaviti debatu o legitimnosti (glasanja) i umanjiti zakonske nedoumice kod građana, jeste poništenje ovog glasanja", rekao je Teskan obraćajući se novinarima na konferenciji.

ĆP će podneti žalbu opštinskim izbornim vlastima i YSK i u zavisnosti od odgovora na te žalbe, možda će izaći pred Ustavni sud u Turskoj, Evropski sud za ljudska prava ili bilo koji drugi relevantan autoritet, rekao je on.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dumine

18.04.2017 10:46

Zašto je uopšte bilo glasanje kad ne prihvataju rezultate Čudne li demokratije

ODGOVORITE