Турбуленције на релацији СДА - ХДЗ

СДА неће пристати ни на какве уцјене када је у питању Изборни закон (ИЗ) БиХ, проручио је Бакир Изетбеговић, лидер СДА, док му је Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ, одговорио како та странка никога не уцјењује.

Босна и Херцеговина 18.04.2017 | 07:23
Турбуленције на релацији СДА - ХДЗ
Наиме, данас појавила информација да би се на сједници Представничког дома (ПД) Парламентарне скупштине БиХ 20. априла требало да нађе и овај закон, као и измјене и допуне Закона о РТВ сервису.

Изетбеговић је потврдио да су из ХДЗ-а најавили да би измјене Изборног закона, што је дугогодишњи камен спотицања између двије партије, могли ставити на пробу.

"Ми смо на проби већ одавно и имамо читав пакет ствари које би требало рјешити и једни другима изаћи у сусрет. Лијепо је данас говорио кардинал Пуљић упозоривши на положај свештеника, на имовину Цркве. Није добро наметати другима нешто, посебно у мјестима гдје сте доминантнији", рекао је он.

Изетбеговић је закључио да сва неријешена питања треба у пакету рјешавати, а не само извући оно што некоме одговара. Лидер СДА се осврнуо и на могућност додатне дестабилизације односа двије странке уколико закон буде упућен у парламентарну процедуру, наводећи да је "ХДЗ у све кренуо једнострано".

"У овој земљи ништа не можете једнострано радити, у овој земљи ви имате четири или пет коалиционих партнера. Треба се договорити. Треба разматрати шири пакет, а не само један сегмент за који је једна страна заинтересована и при томе модификовати пријашње договоре", рекао је Изетбеговић.

Како је истакао, кризе су тешке и опасне, закључивши да су оне ипак неопходне у процесу сазријевања.

"Осјетио сам да смо приликом задњег сусрета у Мостару схватили да ништа не можемо наметати једни другима", додао је Изетбеговић.

Човић је рекао како су све прилике да ћемо у парламенту БиХ ускоро гледати нови велики тест за "техничку коалицију".

Наиме, он тврди да ће се измјене и допуне Изборног закона ускоро наћи на сједници парламента БиХ, али није извјесно да ли 20. априла.

"Очекујте у наредних 15 дана, већ након данашње одлуке ХНС-а, интензивну активност у парламентима на свим нивоима у БиХ", најавио је он.

Одговарајући на питање да ли постоји минимум договора с партнерима у вези с Изборним законом, првенствено са СДА, Човић је рекао да су имали "завидан ниво сагласности, а онда почели демантовати да су се договарали".

"Да се више не бисмо лагали и износили различите ставове у јавности, у парламенту ћемо причати о томе", поручио је Човић.

Избор чланова Предсједништва

Бакир Изетбеговић се осврнуо и на приједлоге о начину избора чланова Предсједништва које је, утврдио ХДЗ, подсјећајући како је најприје било говора о ФБиХ као једној изборној јединици, али...

"ХДЗ је то, чини ми се, раздвојио на двије изборне јединице, али видјећемо. СДА је за рјешавање овог питања искључиво у склопу рјешавања питања 'Сејдић и Финци'. Мислим да је ХДЗ кренуо без тога. Иду једнострано са модификованим рјешењима и мислим да то неће проћи", поручио је Изетбеговић.

Извор: Независне новине

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Додо

18.04.2017 05:55

Цовиц,стари подмукли, лукави лисац И покварењак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

18.04.2017 06:46

Ма ја а Бакир је фииииииниииии и наивни мали дјечак

Name

Кроати

18.04.2017 06:28

Хрвати су добили сву српску земљу у хрватској тако да им никаква права у федерацији не треба дати. Неможе јаре и паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.04.2017 10:23

Какве везе имају Срби из Хрватске са Федерацијом???

Name

Думине

18.04.2017 06:32

Латин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

18.04.2017 06:33

Ниста ови политицари не знају,умјесто да граде земљу, индустрију,туризам,итд.итд.. они се свадају, И колико ја видим Само "кухају" И завадају народ, па докле??? Зар нема нико паметан у Босни???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

18.04.2017 06:33

Треба нова "тема" док се троши буџет и распродају ресурси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

18.04.2017 06:46

Докле висе из шупљег у празно? Само неко паламуђење, дај урадите висе несто за ову земљу и за овај народ! Ал тешко, све док је ова екипа на власти, све окорјели криминалци, убице својих народа- који је и највише крив нема шта

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеница

18.04.2017 09:47

Па све док је обицан цовјек удаљен од књиге а данас никад није био удаљенији,овакве прице це пролазити.Сам систем убија те у старту тако да не мозес израст у радног цовјека као прије вец идес висе у демагоге.Реалан зивот знаци стварање нове вриоједности а не супљирање. Замисли ево сад не знам мозда гријесим тебе или мене ствавимо за неког миситра директора или било која функција.Требас од марке направити неки профит и из тога платити дрзави и дати раднику,несто акумулирати и фирми да остане за текуце пословање.Сад обојици его расте кеса од плате само довољно за лагодан зивот.Поцињу са стране понуде x10 твојих/мојих плата и кад видис да су они доле летаргицни а твој судија друг из исте клупе.Вјеруј мало је оних који би одолили.Не знам ста је рјесење.Ал стварно.Мислим да за нас није овакво уредјење иако је сво окрузење у том тренду.Ми смо мали народи и неммао бас неки глас у масама.А крвопија на све стране. Казем ти отровано од малена не мозе никад израст у несто морално велико.Јер није дјаба она "са медом радити а не лизати"

Name

Ре. Бн

18.04.2017 08:27

А твој баја диктатор најгори од њих тројице

ОДГОВОРИТЕ
Name

цудна јада.....

18.04.2017 12:20

У какав сусрет луди бакире требас изаци цовицу па зна се устав и закон морас се тога дрзати и тацка.Јесили му дао све могуце позиције и ниси јос сватио да је цовиц такав лицемјер да морас ставити тацку на његово уцјењвање.Једино му се мозес јос на...... Јадан бакире сто му ниси оставио Бајровица да са њим ломи орах био би цовиц мањи од маковог зрна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да,да

18.04.2017 12:22

Да Цовицу у парламенту доста је висе договора по кафанама уз пецење и пице,само немој слагати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мато посавац

20.04.2017 11:00

ову двојку + јос 1..треба отудјити и Босне и Херцеговине подхитно.

ОДГОВОРИТЕ