Turbulencije na relaciji SDA - HDZ

SDA neće pristati ni na kakve ucjene kada je u pitanju Izborni zakon (IZ) BiH, proručio je Bakir Izetbegović, lider SDA, dok mu je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, odgovorio kako ta stranka nikoga ne ucjenjuje.

Bosna i Hercegovina 18.04.2017 | 07:23
Turbulencije na relaciji SDA - HDZ
Naime, danas pojavila informacija da bi se na sjednici Predstavničkog doma (PD) Parlamentarne skupštine BiH 20. aprila trebalo da nađe i ovaj zakon, kao i izmjene i dopune Zakona o RTV servisu.

Izetbegović je potvrdio da su iz HDZ-a najavili da bi izmjene Izbornog zakona, što je dugogodišnji kamen spoticanja između dvije partije, mogli staviti na probu.

"Mi smo na probi već odavno i imamo čitav paket stvari koje bi trebalo rješiti i jedni drugima izaći u susret. Lijepo je danas govorio kardinal Puljić upozorivši na položaj sveštenika, na imovinu Crkve. Nije dobro nametati drugima nešto, posebno u mjestima gdje ste dominantniji", rekao je on.

Izetbegović je zaključio da sva neriješena pitanja treba u paketu rješavati, a ne samo izvući ono što nekome odgovara. Lider SDA se osvrnuo i na mogućnost dodatne destabilizacije odnosa dvije stranke ukoliko zakon bude upućen u parlamentarnu proceduru, navodeći da je "HDZ u sve krenuo jednostrano".

"U ovoj zemlji ništa ne možete jednostrano raditi, u ovoj zemlji vi imate četiri ili pet koalicionih partnera. Treba se dogovoriti. Treba razmatrati širi paket, a ne samo jedan segment za koji je jedna strana zainteresovana i pri tome modifikovati prijašnje dogovore", rekao je Izetbegović.

Kako je istakao, krize su teške i opasne, zaključivši da su one ipak neophodne u procesu sazrijevanja.

"Osjetio sam da smo prilikom zadnjeg susreta u Mostaru shvatili da ništa ne možemo nametati jedni drugima", dodao je Izetbegović.

Čović je rekao kako su sve prilike da ćemo u parlamentu BiH uskoro gledati novi veliki test za "tehničku koaliciju".

Naime, on tvrdi da će se izmjene i dopune Izbornog zakona uskoro naći na sjednici parlamenta BiH, ali nije izvjesno da li 20. aprila.

"Očekujte u narednih 15 dana, već nakon današnje odluke HNS-a, intenzivnu aktivnost u parlamentima na svim nivoima u BiH", najavio je on.

Odgovarajući na pitanje da li postoji minimum dogovora s partnerima u vezi s Izbornim zakonom, prvenstveno sa SDA, Čović je rekao da su imali "zavidan nivo saglasnosti, a onda počeli demantovati da su se dogovarali".

"Da se više ne bismo lagali i iznosili različite stavove u javnosti, u parlamentu ćemo pričati o tome", poručio je Čović.

Izbor članova Predsjedništva

Bakir Izetbegović se osvrnuo i na prijedloge o načinu izbora članova Predsjedništva koje je, utvrdio HDZ, podsjećajući kako je najprije bilo govora o FBiH kao jednoj izbornoj jedinici, ali...

"HDZ je to, čini mi se, razdvojio na dvije izborne jedinice, ali vidjećemo. SDA je za rješavanje ovog pitanja isključivo u sklopu rješavanja pitanja 'Sejdić i Finci'. Mislim da je HDZ krenuo bez toga. Idu jednostrano sa modifikovanim rješenjima i mislim da to neće proći", poručio je Izetbegović.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dodo

18.04.2017 05:55

Covic,stari podmukli, lukavi lisac I pokvarenjak

ODGOVORITE
Name

Bn

18.04.2017 06:46

Ma ja a Bakir je fiiiiiiniiiii i naivni mali dječak

Name

Kroati

18.04.2017 06:28

Hrvati su dobili svu srpsku zemlju u hrvatskoj tako da im nikakva prava u federaciji ne treba dati. Nemože jare i pare.

ODGOVORITE
Name

re

18.04.2017 10:23

Kakve veze imaju Srbi iz Hrvatske sa Federacijom???

Name

Dumine

18.04.2017 06:32

Latin.

ODGOVORITE
Name

Me

18.04.2017 06:33

Nista ovi politicari ne znaju,umjesto da grade zemlju, industriju,turizam,itd.itd.. oni se svadaju, I koliko ja vidim Samo "kuhaju" I zavadaju narod, pa dokle??? Zar nema niko pametan u Bosni???

ODGOVORITE
Name

Piksi

18.04.2017 06:33

Treba nova "tema" dok se troši budžet i rasprodaju resursi.

ODGOVORITE
Name

Repo Poslovi

18.04.2017 06:46

Dokle vise iz šupljeg u prazno? Samo neko palamuđenje, daj uradite vise nesto za ovu zemlju i za ovaj narod! Al teško, sve dok je ova ekipa na vlasti, sve okorjeli kriminalci, ubice svojih naroda- koji je i najviše kriv nema šta

ODGOVORITE
Name

zenica

18.04.2017 09:47

Pa sve dok je obican covjek udaljen od knjige a danas nikad nije bio udaljeniji,ovakve price ce prolaziti.Sam sistem ubija te u startu tako da ne mozes izrast u radnog covjeka kao prije vec ides vise u demagoge.Realan zivot znaci stvaranje nove vriojednosti a ne supljiranje. Zamisli evo sad ne znam mozda grijesim tebe ili mene stvavimo za nekog misitra direktora ili bilo koja funkcija.Trebas od marke napraviti neki profit i iz toga platiti drzavi i dati radniku,nesto akumulirati i firmi da ostane za tekuce poslovanje.Sad obojici ego raste kesa od plate samo dovoljno za lagodan zivot.Pocinju sa strane ponude x10 tvojih/mojih plata i kad vidis da su oni dole letargicni a tvoj sudija drug iz iste klupe.Vjeruj malo je onih koji bi odolili.Ne znam sta je rjesenje.Al stvarno.Mislim da za nas nije ovakvo uredjenje iako je svo okruzenje u tom trendu.Mi smo mali narodi i nemmao bas neki glas u masama.A krvopija na sve strane. Kazem ti otrovano od malena ne moze nikad izrast u nesto moralno veliko.Jer nije djaba ona "sa medom raditi a ne lizati"

Name

Re. Bn

18.04.2017 08:27

A tvoj baja diktator najgori od njih trojice

ODGOVORITE
Name

cudna jada.....

18.04.2017 12:20

U kakav susret ludi bakire trebas izaci covicu pa zna se ustav i zakon moras se toga drzati i tacka.Jesili mu dao sve moguce pozicije i nisi jos svatio da je covic takav licemjer da moras staviti tacku na njegovo ucjenjvanje.Jedino mu se mozes jos na...... Jadan bakire sto mu nisi ostavio Bajrovica da sa njim lomi orah bio bi covic manji od makovog zrna.

ODGOVORITE
Name

da,da

18.04.2017 12:22

Da Covicu u parlamentu dosta je vise dogovora po kafanama uz pecenje i pice,samo nemoj slagati.

ODGOVORITE
Name

mato posavac

20.04.2017 11:00

ovu dvojku + jos 1..treba otudjiti i Bosne i Hercegovine podhitno.

ODGOVORITE