Од Ердогана много очекују Бошњаци

Какве промјене ће становницима Турске, којих има 79 милиона, донијети нови Устав од 18 чланова који ће замијенити актуелни, донесен 1982. године?

Босна и Херцеговина 17.04.2017 | 18:54
Од Ердогана много очекују Бошњаци
Тијесно или не, Реџеп Тајип Ердоган је ипак постигао оно што је наумио – скоро неограничена овлашћења за себе. Резултате референдума поздравио је бошњачки члан у Предсједништву БиХ Бакир Изетбеговић.

"То су ствари које су подржавали у посљедњој декади, чак и они у Турској који су данас против тога. То ће дефинитивно, према мом мишљењу, стабилизовати прилике у Турској и учинити је још снажнијом регионалном силом. Она игра позитивну улогу у том дијелу свијета", поручио је Изетбеговић.

Предложени политички систем Турске је радикално другачији од онога који је до сада био, мада предсједнички систем управљања имамо и у највећим свјетским силама САД-а, а најважнија измјена је да се сада укида контролна улога војске као чувара секуларног режима, што је успоставио још Кемал паша Ататурк", истиче Милош Шолаја, професор на бањалучком Факултету политичких наука у Бањалуци.

"БиХ се, као међународно признати субјекат, не може лако изјаснити када су у питању очекивања од Ердогана, мада по природи ствари, Бошњаци у БиХ од њега очекују много", наглашава Шолаја.

Ипак, то оријентисање неће бити ултимативно, јер Турска има велике интересе за добре односе са Русијом, а у тим оквирима и са Србијом гдје много инвестира, тако да ће ту бити још много различитих односа које треба ускладити, закључио је Шолаја.

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Хм

17.04.2017 18:06

Од 79 милиона Турака и Курда, 30 милиона Курда је против Ердогана, плус 9 милиона Турака је против Ергодана. Спасили су га они у дијаспори. То не може на добро. Ако нема бар двотрећинску већину, не би смио дирати Устав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

17.04.2017 20:40

Слазем се с твојим коментаром и сматрам да Турска убрзо улази у градјански рат. Сад слусам коментар једне туркиње која казе"Незнам какве промјене мозе увести и ста све знаци његова побједа али ја сам гласала ЗА јер мислим да је Ердоган добар предсједник". То је знак да је вецина Турака изманипулисана и убиједјена у несто сто им се мозе обити о главу

Name

Којо

18.04.2017 16:13

Па просо је парламент са 2/3 гласова и дао на референдум. Мало се информирајте прије писања коментара.

Name

Шта је ово?

18.04.2017 06:37

Систем "Једног човјека" не може бити добар...све зависи од мишљења и воље једне главе...као да је средњи вијек?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.04.2017 16:16

То је америцки систем преписан, дјелимицно и француски. У којем не постоји премијер него предсједник,министри и парламент. И у српској је слицно,само сто се Зељка и ови министри воде на папиру да имају функцију.

Name

Зоки

18.04.2017 06:55

Ајде Солаја не писи глупости..!Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

мошњаци

18.04.2017 13:24

...комше очекују да их већ једном поштеде у Сирији,нема смисла људи воле Турску а ови их тамо потаманише

ОДГОВОРИТЕ