Od Erdogana mnogo očekuju Bošnjaci

Kakve promjene će stanovnicima Turske, kojih ima 79 miliona, donijeti novi Ustav od 18 članova koji će zamijeniti aktuelni, donesen 1982. godine?

Bosna i Hercegovina 17.04.2017 | 18:54
Od Erdogana mnogo očekuju Bošnjaci
Tijesno ili ne, Redžep Tajip Erdogan je ipak postigao ono što je naumio – skoro neograničena ovlašćenja za sebe. Rezultate referenduma pozdravio je bošnjački član u Predsjedništvu BiH Bakir Izetbegović.

"To su stvari koje su podržavali u posljednjoj dekadi, čak i oni u Turskoj koji su danas protiv toga. To će definitivno, prema mom mišljenju, stabilizovati prilike u Turskoj i učiniti je još snažnijom regionalnom silom. Ona igra pozitivnu ulogu u tom dijelu svijeta", poručio je Izetbegović.

Predloženi politički sistem Turske je radikalno drugačiji od onoga koji je do sada bio, mada predsjednički sistem upravljanja imamo i u najvećim svjetskim silama SAD-a, a najvažnija izmjena je da se sada ukida kontrolna uloga vojske kao čuvara sekularnog režima, što je uspostavio još Kemal paša Ataturk", ističe Miloš Šolaja, profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

"BiH se, kao međunarodno priznati subjekat, ne može lako izjasniti kada su u pitanju očekivanja od Erdogana, mada po prirodi stvari, Bošnjaci u BiH od njega očekuju mnogo", naglašava Šolaja.

Ipak, to orijentisanje neće biti ultimativno, jer Turska ima velike interese za dobre odnose sa Rusijom, a u tim okvirima i sa Srbijom gdje mnogo investira, tako da će tu biti još mnogo različitih odnosa koje treba uskladiti, zaključio je Šolaja.

BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hm

17.04.2017 18:06

Od 79 miliona Turaka i Kurda, 30 miliona Kurda je protiv Erdogana, plus 9 miliona Turaka je protiv Ergodana. Spasili su ga oni u dijaspori. To ne može na dobro. Ako nema bar dvotrećinsku većinu, ne bi smio dirati Ustav.

ODGOVORITE
Name

da

17.04.2017 20:40

Slazem se s tvojim komentarom i smatram da Turska ubrzo ulazi u gradjanski rat. Sad slusam komentar jedne turkinje koja kaze"Neznam kakve promjene moze uvesti i sta sve znaci njegova pobjeda ali ja sam glasala ZA jer mislim da je Erdogan dobar predsjednik". To je znak da je vecina Turaka izmanipulisana i ubijedjena u nesto sto im se moze obiti o glavu

Name

Kojo

18.04.2017 16:13

Pa proso je parlament sa 2/3 glasova i dao na referendum. Malo se informirajte prije pisanja komentara.

Name

Šta je ovo?

18.04.2017 06:37

Sistem "Jednog čovjeka" ne može biti dobar...sve zavisi od mišljenja i volje jedne glave...kao da je srednji vijek?!

ODGOVORITE
Name

Kiki

18.04.2017 16:16

To je americki sistem prepisan, djelimicno i francuski. U kojem ne postoji premijer nego predsjednik,ministri i parlament. I u srpskoj je slicno,samo sto se Zeljka i ovi ministri vode na papiru da imaju funkciju.

Name

Zoki

18.04.2017 06:55

Ajde Solaja ne pisi gluposti..!Hvala

ODGOVORITE
Name

мошњаци

18.04.2017 13:24

...комше очекују да их већ једном поштеде у Сирији,нема смисла људи воле Турску а ови их тамо потаманише

ODGOVORITE