Турска не може у чланство ЕУ

Министар иностраних послова Аустрије и председавајући ОЕБС-у Себастијан Курц оценио је, поводом исхода референдума у Турској, да се та земља јасно одлучила против ЕУ.

Свијет 17.04.2017 | 14:15
Турска не може у чланство ЕУ
„Иако је гласано тесно у корист измене Устава, то значи да се Турска све више удаљава од правне државе и демократије. Исход гласања је јасан сигнал против ЕУ“, поручио је он у изјави агенцији АПА.

Курц је казао да очекује сада јасну реакцију ЕУ, додајући да је коначно потребна искреност у односу између ЕУ и Турске.

Време тактизирања, према његовим речима, је прошло.

Курц се нада да ће након референдума доћи до промене свести код оних у ЕУ који су и даље за приступање Турске Унији.

Поновио је и свој захтев за обуставом приступних преговора са Анкаром.

„Турска не може постати чланица ЕУ“, поручио је Курц додајући да фикција могућег чланства мора бити прекинута.

Уместо тога, како истиче, неопходно је са Турском договорити споразум о суседству.

У сваком случају, потребно је имати јасна правила за оне области у којима је Турска, на основу свог географског положаја, сусед са којима је потребна сарадња“, објаснио је он.

Онима који су гласали против промене Устава Курц је поручио да ће им бити пружена подршка и солидарност.

Према његовим речима управо сада је важан контакт са њима, јер ће исход референдума свакако отежати рад невладиног сектора и политички неистомишљеника у Турској.



Аустријски канцелар Кристијан Керн, преко твитера, у првој реакцији истакао је да „Ердоганов раскид са европским основним вредностима демократије и правне државе није подржала половина Турске“.

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек подвукла је да се не сме заборавити опозиција у Турској која је гласала за демократску земљу.

Та чињеница, и поред масивног притиска и непостојања слободе медија, како додаје, представља наду за будућност након „ауторитарне револуције“.

Луначек је указала да се не сме остварити од Ердогана жељена појачана економска сарадња са ЕУ све док он наставља овај тоталитарни курс.

„Преговори о модернизацији царинске уније могу бити настављени само ако Ердоган докаже да је спреман да направи уступке и врати се демократији“, затражила је она.

Меркел позива на "учтив дијалог" у Турској после референдума

Немачка канцеларка Ангела Меркел позвала је данас турску владу на "учтив дијалог са свим политичким и цивилним снагама у земљи" након тесне победе турског председника Реџепа Тајипа Ердогана на референдуму о проширењу његових овлашћења.

Како је оценила, такав исход гласања је показао "колико дубоко је турско друштво подељено", наводи АП.



- Немачка влада очекује да ће турска влада сада тежити ка учтивом дијалогу са свим политичким и друштвеним снагама у земљи - наводи се у заједничком саопштењу канцеларке Меркел и министра спољних послова Немачке Зигмара Габријела, преноси АФП.

Немачка влада, поручују Меркел и Габријел, поштује право турског народа да одлучује о сопственом уставу, али истовремено наглашавају да Ердоган сноси "велику одговорност" за наредне кораке Турске.

Меркел и Габријел су, такође, указали да је ОЕБС већ ове недеље изразио сумњу у вези с питањем да ли је гласање обављено у одговарајућим условима.

Турска, као чланица ОЕБС-а и кандидат за чланство у ЕУ, мора да размотри та питања која стварају забринутост, закључује се у саопштењу немачких лидера.

Ван дер Белен: Турска се све више удаљава од ЕУ

Председник Аустрије Александер ван дер Белен оценио је данас да се Турска, тесним исходом референдума у корист „ауторитарног председничког система“, удаљава од демократских вредности и стандарда Европе, а тиме се удаљава све више од чланства у ЕУ.

Он је, у саопштењу, истакао да се све више отежава сарадња ЕУ са Турском.

И поред тога, како каже, требало би бити трезвен и не затварати „бучно“ врата, већ са Турском остати у дијалогу.

Даља ескалација није у интересу ЕУ, а ни Турске, подвукао је Ван дер Белен.

- „Турска је била и остаје важан сусед Европе и неопходна је сарадња и у будцухности. Потпуно окретање леђа ЕУ није у интересу Турске а ни Европе. ЕУ требало би даље да се залаже за демократију и људска права и оне јача које се залажу за демократске вредности - нагласио је председник Аустрије.

Казао је да ће коначни резултат референдума бити познат тек за пар дана и да треба сачекати како ће европски посматарчи оценити могуће неправилности приликом пребројавања гласова.

- Једно је јасно а то је да је референдум одржан по условима ванредне ситуације, ограничене медијске слободе и репресија против демократске опозиције, - подвукао је Ван дер Белен.

Такође је јасно, како додаје, да референдум иза себе оставља подељену државу, те је одговорност турске владе да трезвено делује и приликом даљих корака не заборави на милионе гласача који су гласали против промене Устава.

(Блиц)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мм

17.04.2017 12:21

После референдума бице редзепова Турска а таква не треба ником.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

17.04.2017 13:14

То вец јесте годинама. Диктатор као и многи други типа Путина, Асада као и краљевских породица на Блиском истоку.

Name

Марко

17.04.2017 16:24

Хоце ли ми Генерал објаснити како то кад Турска уводи пресједницки устав,који вецеина медија успоредјују са оним у САД, тај устав у Америци је појам демократије а у Турској диктатура,

Name

попара

17.04.2017 12:25

Смета им "тијесна вецина" у Турској а не смета да је у Америци побиједио Трумп који је имао мање гласова од свог протукандидата.Курц не мозе да преболи да су му Турци у прослости досли до Беца и да је требао пасти.Аустријанци су тада поцели цмиздрити и плакати позивајуци цитаву тадасњу Еуропу,Папу,Цркву у помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ори

17.04.2017 16:39

Не трази Америка улазак у Еуропску унију да јој смета Трамп.не смета јој ни Ердоган ни Бакир само нек се изјасне да не зеле у ЕУ .и док се Турска мозе окренут истоку Босњаци се могу само вртит у круг.ако им еу уведе визе ил забрану уласка у еу са турцима се могу видјет преко вибера и никако другације.

Name

Сведска

17.04.2017 12:29

Мозете ви Турској знас ста,Турска даје у зајам новац ММФ а не обрнуто,како би ви ЕУ сотоне раскрцмили турска богатства и ресурсе само да мозете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

17.04.2017 12:54

Турску је подигла Америка због свпјих војних база.

Name

ре

17.04.2017 14:06

Да,да и Анталију им изградила.....! Јадне ЦХ Банке, кад ММФу Турци посудјују новац????

Name

ори

17.04.2017 16:48

тај новац није турски јер турски новац или лиру нико не зели узети.то је еуропски и америцки новац турци немају ниста сем јефтине радне снаге и паприка.то Еуропа мозе нац гдје хоце у свијету.

Name

Дејан

17.04.2017 12:46

Па прије годину и по су Турци сами одустали од ЕУ, каду су им увјек и изнова постављали нове услове. Бар су тако турски званицници изјавили, да висе не зеле у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

17.04.2017 13:24

Мр. Курц сада идес улијеву ногавицу.

Name

Босна

17.04.2017 13:19

Ма нема турска интерес за еу два свијета разлицита и јасно су рекли незеле у такву унију.Сарадјују са свима Русима Кинезима Арапима ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

17.04.2017 13:32

Па турска нема појма за европом.Ко це у та говна И да те клепају по усима кад Год И'м се цефне.Тако су пријетили И енглезима па им људи дадосе од саке до лакта.

Name

А стета

17.04.2017 15:43

А стета, вама на распаду треба мало азијатске демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купус

17.04.2017 16:27

Лазете Турке преко 60 година да су дио Европе и да це уци у Европу.Тако и они вас исто лазу само су цекали да додје прави водја да вам то објасни.

ОДГОВОРИТЕ