Turska ne može u članstvo EU

Ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc ocenio je, povodom ishoda referenduma u Turskoj, da se ta zemlja jasno odlučila protiv EU.

Svijet 17.04.2017 | 14:15
Turska ne može u članstvo EU
„Iako je glasano tesno u korist izmene Ustava, to znači da se Turska sve više udaljava od pravne države i demokratije. Ishod glasanja je jasan signal protiv EU“, poručio je on u izjavi agenciji APA.

Kurc je kazao da očekuje sada jasnu reakciju EU, dodajući da je konačno potrebna iskrenost u odnosu između EU i Turske.

Vreme taktiziranja, prema njegovim rečima, je prošlo.

Kurc se nada da će nakon referenduma doći do promene svesti kod onih u EU koji su i dalje za pristupanje Turske Uniji.

Ponovio je i svoj zahtev za obustavom pristupnih pregovora sa Ankarom.

„Turska ne može postati članica EU“, poručio je Kurc dodajući da fikcija mogućeg članstva mora biti prekinuta.

Umesto toga, kako ističe, neophodno je sa Turskom dogovoriti sporazum o susedstvu.

U svakom slučaju, potrebno je imati jasna pravila za one oblasti u kojima je Turska, na osnovu svog geografskog položaja, sused sa kojima je potrebna saradnja“, objasnio je on.

Onima koji su glasali protiv promene Ustava Kurc je poručio da će im biti pružena podrška i solidarnost.

Prema njegovim rečima upravo sada je važan kontakt sa njima, jer će ishod referenduma svakako otežati rad nevladinog sektora i politički neistomišljenika u Turskoj.Austrijski kancelar Kristijan Kern, preko tvitera, u prvoj reakciji istakao je da „Erdoganov raskid sa evropskim osnovnim vrednostima demokratije i pravne države nije podržala polovina Turske“.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček podvukla je da se ne sme zaboraviti opozicija u Turskoj koja je glasala za demokratsku zemlju.

Ta činjenica, i pored masivnog pritiska i nepostojanja slobode medija, kako dodaje, predstavlja nadu za budućnost nakon „autoritarne revolucije“.

Lunaček je ukazala da se ne sme ostvariti od Erdogana željena pojačana ekonomska saradnja sa EU sve dok on nastavlja ovaj totalitarni kurs.

„Pregovori o modernizaciji carinske unije mogu biti nastavljeni samo ako Erdogan dokaže da je spreman da napravi ustupke i vrati se demokratiji“, zatražila je ona.

Merkel poziva na "učtiv dijalog" u Turskoj posle referenduma

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas tursku vladu na "učtiv dijalog sa svim političkim i civilnim snagama u zemlji" nakon tesne pobede turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na referendumu o proširenju njegovih ovlašćenja.

Kako je ocenila, takav ishod glasanja je pokazao "koliko duboko je tursko društvo podeljeno", navodi AP.- Nemačka vlada očekuje da će turska vlada sada težiti ka učtivom dijalogu sa svim političkim i društvenim snagama u zemlji - navodi se u zajedničkom saopštenju kancelarke Merkel i ministra spoljnih poslova Nemačke Zigmara Gabrijela, prenosi AFP.

Nemačka vlada, poručuju Merkel i Gabrijel, poštuje pravo turskog naroda da odlučuje o sopstvenom ustavu, ali istovremeno naglašavaju da Erdogan snosi "veliku odgovornost" za naredne korake Turske.

Merkel i Gabrijel su, takođe, ukazali da je OEBS već ove nedelje izrazio sumnju u vezi s pitanjem da li je glasanje obavljeno u odgovarajućim uslovima.

Turska, kao članica OEBS-a i kandidat za članstvo u EU, mora da razmotri ta pitanja koja stvaraju zabrinutost, zaključuje se u saopštenju nemačkih lidera.

Van der Belen: Turska se sve više udaljava od EU

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio je danas da se Turska, tesnim ishodom referenduma u korist „autoritarnog predsedničkog sistema“, udaljava od demokratskih vrednosti i standarda Evrope, a time se udaljava sve više od članstva u EU.

On je, u saopštenju, istakao da se sve više otežava saradnja EU sa Turskom.

I pored toga, kako kaže, trebalo bi biti trezven i ne zatvarati „bučno“ vrata, već sa Turskom ostati u dijalogu.

Dalja eskalacija nije u interesu EU, a ni Turske, podvukao je Van der Belen.

- „Turska je bila i ostaje važan sused Evrope i neophodna je saradnja i u budcuhnosti. Potpuno okretanje leđa EU nije u interesu Turske a ni Evrope. EU trebalo bi dalje da se zalaže za demokratiju i ljudska prava i one jača koje se zalažu za demokratske vrednosti - naglasio je predsednik Austrije.

Kazao je da će konačni rezultat referenduma biti poznat tek za par dana i da treba sačekati kako će evropski posmatarči oceniti moguće nepravilnosti prilikom prebrojavanja glasova.

- Jedno je jasno a to je da je referendum održan po uslovima vanredne situacije, ograničene medijske slobode i represija protiv demokratske opozicije, - podvukao je Van der Belen.

Takođe je jasno, kako dodaje, da referendum iza sebe ostavlja podeljenu državu, te je odgovornost turske vlade da trezveno deluje i prilikom daljih koraka ne zaboravi na milione glasača koji su glasali protiv promene Ustava.

(Blic)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Mm

17.04.2017 14:21

Posle referenduma bice redzepova Turska a takva ne treba nikom.

ODGOVORITE
Name

General

17.04.2017 15:14

To vec jeste godinama. Diktator kao i mnogi drugi tipa Putina, Asada kao i kraljevskih porodica na Bliskom istoku.

Name

Marko

17.04.2017 18:24

Hoce li mi General objasniti kako to kad Turska uvodi presjednicki ustav,koji veceina medija usporedjuju sa onim u SAD, taj ustav u Americi je pojam demokratije a u Turskoj diktatura,

Name

popara

17.04.2017 14:25

Smeta im "tijesna vecina" u Turskoj a ne smeta da je u Americi pobijedio Trump koji je imao manje glasova od svog protukandidata.Kurc ne moze da preboli da su mu Turci u proslosti dosli do Beca i da je trebao pasti.Austrijanci su tada poceli cmizdriti i plakati pozivajuci citavu tadasnju Europu,Papu,Crkvu u pomoc.

ODGOVORITE
Name

ori

17.04.2017 18:39

Ne trazi Amerika ulazak u Europsku uniju da joj smeta Tramp.ne smeta joj ni Erdogan ni Bakir samo nek se izjasne da ne zele u EU .i dok se Turska moze okrenut istoku Bosnjaci se mogu samo vrtit u krug.ako im eu uvede vize il zabranu ulaska u eu sa turcima se mogu vidjet preko vibera i nikako drugacije.

Name

Svedska

17.04.2017 14:29

Mozete vi Turskoj znas sta,Turska daje u zajam novac MMF a ne obrnuto,kako bi vi EU sotone raskrcmili turska bogatstva i resurse samo da mozete.

ODGOVORITE
Name

Hm

17.04.2017 14:54

Tursku je podigla Amerika zbog svpjih vojnih baza.

Name

re

17.04.2017 16:06

Da,da i Antaliju im izgradila.....! Jadne CH Banke, kad MMFu Turci posudjuju novac????

Name

ori

17.04.2017 18:48

taj novac nije turski jer turski novac ili liru niko ne zeli uzeti.to je europski i americki novac turci nemaju nista sem jeftine radne snage i paprika.to Europa moze nac gdje hoce u svijetu.

Name

Dejan

17.04.2017 14:46

Pa prije godinu i po su Turci sami odustali od EU, kadu su im uvjek i iznova postavljali nove uslove. Bar su tako turski zvanicnici izjavili, da vise ne zele u EU.

ODGOVORITE
Name

X

17.04.2017 15:24

Mr. Kurc sada ides ulijevu nogavicu.

Name

Bosna

17.04.2017 15:19

Ma nema turska interes za eu dva svijeta razlicita i jasno su rekli nezele u takvu uniju.Saradjuju sa svima Rusima Kinezima Arapima ....

ODGOVORITE
Name

AR

17.04.2017 15:32

Pa turska nema pojma za evropom.Ko ce u ta govna I da te klepaju po usima kad God I'm se cefne.Tako su prijetili I englezima pa im ljudi dadose od sake do lakta.

Name

A steta

17.04.2017 17:43

A steta, vama na raspadu treba malo azijatske demokratije.

ODGOVORITE
Name

Kupus

17.04.2017 18:27

Lazete Turke preko 60 godina da su dio Evrope i da ce uci u Evropu.Tako i oni vas isto lazu samo su cekali da dodje pravi vodja da vam to objasni.

ODGOVORITE