Нове новчанице пуштене у оптицај

Централна банка Босне и Херцеговине пустила је у оптицај новчанице конвертибилне марке у апоенима од 10, 50 и 100 КМ и ковани новац у апоенима од 5,10, 20 и 50 фенинга и 1 КМ, додатно штампане и коване у 2017. години.

Босна и Херцеговина 17.04.2017 | 12:37
Нове новчанице пуштене у оптицај
Новчанице и ковани новац наведених апоена, издање 2017. година, штампани су и ковани у складу с редовним активностима ЦББиХ, које имају за циљ осигурати довољно новчаница и кованог новца одговарајуће апоенске структуре за потребе готовинског промета у БиХ.

Ново издање новчаница замијениће у оптицају новчанице претходних издања, које ће због дотрајалости током претходних година, бити повучене из оптицаја. Новчанице претходних издања, чији је квалитет задовољавајући у складу са стандардима ЦББиХ, као и ковани новац претходних издања, и даље ће остати у оптицају као законско средство плаћања.

Основна обиљежја новчаница штампаних у 2017. години остају иста као и на новчаницама претходних издања, с том разликом што је на новом издању назначена бројчана ознака “2017” као година штампања наведених апоена и потпис гувернера ЦББиХ “Сенад Софтић”. Такође, остају иста обиљежја додатних количина новца кованог у 2017. години, с тим да се на наличју кованог новца свих апоена налази бројчана ознака “2017”, као година ковања наведених апоена.

Штампање и ковање нових количина новчаница и кованог новца конвертибилне марке нема инфлацијски ефект, јер ниједна КМ неће бити пуштена у оптицај без поштивања принципа валутног одбора, што значи да свака издана конвертибилна марка има покриће у страној валути по фиксном курсу.

Новчанице и ковани новац ће у оптицај бити пуштени сукцесивно, односно према потреби, посредством главних јединица и филијала ЦББиХ.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мајка Бос. Нови

17.04.2017 13:27

Јели на новцаницама лик Милорада Додика л Бакира Изетбеговица , посто је ово њихова приватна дрзава ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нове КМ

17.04.2017 14:23

Ја Баке и Додо заслужили су не волим их на ТВ-у видјети а камоли на новчаници да буду. Да изгубимо нафаку за 100 година хахаха.-) :А гдје Човић у пају с Бајетом, Додом и Човић

ОДГОВОРИТЕ