Nove novčanice puštene u opticaj

Centralna banka Bosne i Hercegovine pustila je u opticaj novčanice konvertibilne marke u apoenima od 10, 50 i 100 KM i kovani novac u apoenima od 5,10, 20 i 50 feninga i 1 KM, dodatno štampane i kovane u 2017. godini.

Bosna i Hercegovina 17.04.2017 | 12:37
Nove novčanice puštene u opticaj
Novčanice i kovani novac navedenih apoena, izdanje 2017. godina, štampani su i kovani u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica i kovanog novca odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH.

Novo izdanje novčanica zamijeniće u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina, biti povučene iz opticaja. Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, kao i kovani novac prethodnih izdanja, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Osnovna obilježja novčanica štampanih u 2017. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnih izdanja, s tom razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka “2017” kao godina štampanja navedenih apoena i potpis guvernera CBBiH “Senad Softić”. Takođe, ostaju ista obilježja dodatnih količina novca kovanog u 2017. godini, s tim da se na naličju kovanog novca svih apoena nalazi brojčana oznaka “2017”, kao godina kovanja navedenih apoena.

Štampanje i kovanje novih količina novčanica i kovanog novca konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

Novčanice i kovani novac će u opticaj biti pušteni sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Majka Bos. Novi

17.04.2017 13:27

Jeli na novcanicama lik Milorada Dodika l Bakira Izetbegovica , posto je ovo njihova privatna drzava ?

ODGOVORITE
Name

Nove KM

17.04.2017 14:23

Ja Bake i Dodo zaslužili su ne volim ih na TV-u vidjeti a kamoli na novčanici da budu. Da izgubimo nafaku za 100 godina hahaha.-) :A gdje Čović u paju s Bajetom, Dodom i Čović

ODGOVORITE