Европа упозорава Турску

Турско руководство требало би пажљиво да размисли о својим наредним корацима, имајући у виду тијесну побједу присталица уставних реформи, којима се проширују овлашћења предсједника те земље Реџепа Тајипа Ердогана, изјавио је генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд.

Свијет 17.04.2017 | 10:51
Европа упозорава Турску
Како је нагласио у саопштењу, "од изузетног значаја" је обезбиједити независност судства у складу са принципом владавине права, које је гарантовано Европском конвенцијом о људским правима.

Према његовим ријечима, Савјет Европе, чији је Турска пуноправни члан, спреман је да подржи земљу у том процесу, пренио је Реутерс.

"Турско бирачко тијело подржало је измјене Устава. С обзиром на тијесну побједу, турско рукободство би требало да пажљиво размисли о наредним корацима", поручио је Јагланд. 

Ердоган најављује референдум о смртној казни?

Ердоган је, након што је завршен референдум о проширењу предсједничких овлашћења, најавиомогућност референдума о поновном увођењу смртне казне.

Он је то рекао у говору који је директно преносила телевизија, након што је прогласио побједу на референдуму о уставним реформама којима добија шира овлашћења.

"Ако (закон парламента) дође до мене, ја ћу га одобрити. Али ако не буде подршке (опозиције у парламенту)... онда шта да радимо? Онда можемо да одржимо још један референдум по том питању", казао је Ердоган мислећи на смртну казну.

Како преноси АФП, док је Ердоган то изговарао, његове присталице су узвикивале пароле у знак подршке поновном увођењу смртне казне.

Ердоган је поручио онима који "настоје да омаловаже" резултате референдума да то не чине, "јер је узалуд", наводи АП

На основу 99 одсто пребројаних гласова, 51,3 одсто гласача било је за промене, док је 48,3 одсто гласало против, јавила је агенција Анадолија. 

Курц: Референдум показује подијељеност Турске

Министар иностраних послова Аустрије и предсједавајући ОЕБС-у Себастијан Курц оцијенио је синоћ да исход референдума у Турској показује подијељеност турског друштва.

"Независно од тога како ће бити коначан исход референдума, он показује колико је земља подијељена", написао је Курц на Тwиттер.

Сарадња Турске са Европском унијом, увјерен је он, биће још комплекснија.

Иначе, турска дијаспора у Аустрији гласала је великом већином за промјену Устава у Турској.

Тако је у Бечу "за" гласало 71,3 одсто Турака, у Салцбургу 71,2 и Брегенцу 65 одсто, показују прелиминарни резултати објављени на сајту изборне комисије.

Дио турске опозиције честита Ердогану, други критикују

Вођа турске опозиционе националистичке патије МХП Девлет Бахчели рекао је да је исход референдума о проширењу предсједничких овлашћења "несумњиво успјешно достигнуће" и да га као такво треба поштовати.

Бахчели, који је подржао уставне промјене, у саопштењу пошто су резултати показали побједу предложених уставних промјена, навео је да су гласачи слободном вољом изабрали да Турска напусти парламентарни систем владавине и прихвати предсједнички. 

Он је додао да је, исходом референдума, Турска одбацила притисак, пријетње и уцјене цијелог свијета да се "прогура" противљење измјенама устава.

Истовремено, двије главне опозиционе партије траже поновно бројање гласова.

Про-курдска Демократска партија (ХДП) рекла је да ће оспорити двије трећине гласова, рекавши да "постоје индикације да је 3-4 одсто гласова изманипулисано", преноси АФП.

Замјеник предсједника Републиканске народне партије Булент Тезкан кририковао је "неправилности" изборних власти, док је други замјеник исте странке Ердал Аксунгер рекао да могу да оспоре до 60 одсто гласова.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хм

17.04.2017 09:17

Нека се дијаспора врати у Турску па тамо зиви, па онда нека гласа за то сто Ердоган хоце. Ко не зиви у одредјеној дрзави, нема право ни да гласа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

квк

17.04.2017 10:03

Реци то крватима у БИХ.

Name

ре

17.04.2017 17:01

Ни ми немамо ресење увек нам састране гласају и уредјују амбиент

Name

зока

17.04.2017 10:01

Турска земља напретка и проспритета, после Ирака Сирије Либије ,све ми се висе свидзају ови диктатори..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мата

17.04.2017 10:07

Курц казе у турској друство подијељено а богати у аустрији скоро за мало фасисти не побиједисе ба изборима;оваку турску створила је и ствара еу.

ОДГОВОРИТЕ