Evropa upozorava Tursku

Tursko rukovodstvo trebalo bi pažljivo da razmisli o svojim narednim koracima, imajući u vidu tijesnu pobjedu pristalica ustavnih reformi, kojima se proširuju ovlašćenja predsjednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.

Svijet 17.04.2017 | 10:51
Evropa upozorava Tursku
Kako je naglasio u saopštenju, "od izuzetnog značaja" je obezbijediti nezavisnost sudstva u skladu sa principom vladavine prava, koje je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema njegovim riječima, Savjet Evrope, čiji je Turska punopravni član, spreman je da podrži zemlju u tom procesu, prenio je Reuters.

"Tursko biračko tijelo podržalo je izmjene Ustava. S obzirom na tijesnu pobjedu, tursko rukobodstvo bi trebalo da pažljivo razmisli o narednim koracima", poručio je Jagland. 

Erdogan najavljuje referendum o smrtnoj kazni?

Erdogan je, nakon što je završen referendum o proširenju predsjedničkih ovlašćenja, najaviomogućnost referenduma o ponovnom uvođenju smrtne kazne.

On je to rekao u govoru koji je direktno prenosila televizija, nakon što je proglasio pobjedu na referendumu o ustavnim reformama kojima dobija šira ovlašćenja.

"Ako (zakon parlamenta) dođe do mene, ja ću ga odobriti. Ali ako ne bude podrške (opozicije u parlamentu)... onda šta da radimo? Onda možemo da održimo još jedan referendum po tom pitanju", kazao je Erdogan misleći na smrtnu kaznu.

Kako prenosi AFP, dok je Erdogan to izgovarao, njegove pristalice su uzvikivale parole u znak podrške ponovnom uvođenju smrtne kazne.

Erdogan je poručio onima koji "nastoje da omalovaže" rezultate referenduma da to ne čine, "jer je uzalud", navodi AP

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača bilo je za promene, dok je 48,3 odsto glasalo protiv, javila je agencija Anadolija. 

Kurc: Referendum pokazuje podijeljenost Turske

Ministar inostranih poslova Austrije i predsjedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc ocijenio je sinoć da ishod referenduma u Turskoj pokazuje podijeljenost turskog društva.

"Nezavisno od toga kako će biti konačan ishod referenduma, on pokazuje koliko je zemlja podijeljena", napisao je Kurc na Twitter.

Saradnja Turske sa Evropskom unijom, uvjeren je on, biće još kompleksnija.

Inače, turska dijaspora u Austriji glasala je velikom većinom za promjenu Ustava u Turskoj.

Tako je u Beču "za" glasalo 71,3 odsto Turaka, u Salcburgu 71,2 i Bregencu 65 odsto, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni na sajtu izborne komisije.

Dio turske opozicije čestita Erdoganu, drugi kritikuju

Vođa turske opozicione nacionalističke patije MHP Devlet Bahčeli rekao je da je ishod referenduma o proširenju predsjedničkih ovlašćenja "nesumnjivo uspješno dostignuće" i da ga kao takvo treba poštovati.

Bahčeli, koji je podržao ustavne promjene, u saopštenju pošto su rezultati pokazali pobjedu predloženih ustavnih promjena, naveo je da su glasači slobodnom voljom izabrali da Turska napusti parlamentarni sistem vladavine i prihvati predsjednički. 

On je dodao da je, ishodom referenduma, Turska odbacila pritisak, prijetnje i ucjene cijelog svijeta da se "progura" protivljenje izmjenama ustava.

Istovremeno, dvije glavne opozicione partije traže ponovno brojanje glasova.

Pro-kurdska Demokratska partija (HDP) rekla je da će osporiti dvije trećine glasova, rekavši da "postoje indikacije da je 3-4 odsto glasova izmanipulisano", prenosi AFP.

Zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije Bulent Tezkan kririkovao je "nepravilnosti" izbornih vlasti, dok je drugi zamjenik iste stranke Erdal Aksunger rekao da mogu da ospore do 60 odsto glasova.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hm

17.04.2017 09:17

Neka se dijaspora vrati u Tursku pa tamo zivi, pa onda neka glasa za to sto Erdogan hoce. Ko ne zivi u odredjenoj drzavi, nema pravo ni da glasa.

ODGOVORITE
Name

kvk

17.04.2017 10:03

Reci to krvatima u BIH.

Name

re

17.04.2017 17:01

Ni mi nemamo resenje uvek nam sastrane glasaju i uredjuju ambient

Name

zoka

17.04.2017 10:01

Turska zemlja napretka i prospriteta, posle Iraka Sirije Libije ,sve mi se vise svidzaju ovi diktatori..

ODGOVORITE
Name

Mata

17.04.2017 10:07

Kurc kaze u turskoj drustvo podijeljeno a bogati u austriji skoro za malo fasisti ne pobijedise ba izborima;ovaku tursku stvorila je i stvara eu.

ODGOVORITE