Хоће ли бити измјене закона?

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ изјасниће се 20. априла о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, чији је предлагач посланик СББ-а Дамир Арнаут.

Босна и Херцеговина 17.04.2017 | 10:42
Хоће ли бити измјене закона?
Наиме, чланом 125. Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини прописано је да возила под пратњом (према дефиницији из Закона то су моторна возила опремљена уређајима за давање посебних звучних и свјетлосних знакова, а у пракси возила која превозе функционере различитих нивоа власти у БиХ) имају право првенства пролаза над свим другим возилима, укључујући и возила службе хитне помоћи и ватрогасна возила.

Законом је експлицитно прописано да возила службе хитне помоћи и ватрогасна возила, када посебним уређајима дају свјетлосне и звучне знакове, имају право првенства у односу на сва друга возила осим у односу на возила под пратњом.

“С обзиром на то да возила хитне помоћи и ватрогасна возила, када дају свјетлосне и звучне знакове, дјелују с циљем спасавања живота, возила под пратњом, која дјелују с циљем превоза функционера с различитих нивоа власти у БиХ, не би требала имати право првенства пролаза над таквим возилима. Предложеним измјенама и допунама овог закона исправља се ово нелогично и по животе и здравље грађана БиХ опасно рјешење”, навео је Арнаут у образложењу.

Он наводи да је примарна сврха члана 125. закона да допринесе сигурности особа које се посебно штите, а не да им омогући првенство пролаза и изузетак од других одредби закона у свим ситуацијама.

“Стога, неселективно кориштење тих привилегија изазива оправдан револт међу грађанима, као и констернираност дипломатских представника уређених земаља (бивши амбасадор Јапана).

Када се томе дода надасве нелогична и по животе и здравље опасна одредба да те привилегиране особе имају и право првенства пролаза над возилима хитне помоћи и ватрогасним возилима када ова дјелују с циљем спасавања живота, такве реакције су посебно оправдане.

БиХ стога треба правилно поставити приоритете на овом пољу те право првенства пролаза дати возилима хитне помоћи и ватрогасним возилима у односу на возила под пратњом”, истиче Арнаут.

У јулу 2014. године бивши јапански амбасадор у БиХ Хидео Јамазаки очитао је лекцију бх. политичарима поручивши им да су корумпирана и безобзирна каста која води рачуна само о властитим интересима. Јамазаки се тада питао ко су ти функционери БиХ којима се додјељује полицијска пратња и колико се новчаних средстава издваја из буџета за те намјене.

“Да ли и данас, готово 20 година након завршетка сукоба у Босни и Херцеговини, доиста постоје објективни разлози за спровођење оваквих безбједносних мјера? Постоје ли бољи начини трошења новца пореских обвезника у Босни и Херцеговини?”, питао је јапански амбасадор бх. политичаре и грађане.



(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

иде

17.04.2017 08:56

Па ово возило није под пратњом не зна кога оно прати, или се у њему налази високо пзициониране личности, возило под пратњом је оно возило коме је придодата пратња полицијских возила или возила војне полиције, а не некакво возило које противзаконито употребљава свјетлосно сигналне уредјаје и себе лажно представља. Мој арнауте треба да предложиш члан закона у којем ће гласити: " Забрањено је уградња и истицање било каквих свјетлосних сигналних уредјаја на возила власништво институција Р БиХ, институција ентитета и кантона, јер у возилима којима се превозе ВИП личности прододаје се обиљежено возило полиције или војне полиције" тако да ми градјани знамо кол кога прати, а не као у Градишци возач владе Републике српске, упали тзв."трептаче" пијан и удари дјевојчицу на пјешачком прлазу па у бијег, срамотно да не може више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац

17.04.2017 10:13

Браво! Потписујем све!

Name

Рqдашин

17.04.2017 16:04

Какви су нам политичари лопови нетреба им дати пратњу ани возаче место аута шпидитере и коња.Ако су поштени и раде поштено кога се боје и од кога им је угрожен живот.

Name

Перо

17.04.2017 09:19

Без разлике о ком се ради не смије крсити саобрацајне прописе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попович

17.04.2017 10:32

Само гази стоку није боље заслужила јер не зна гласати.

ОДГОВОРИТЕ