Hoće li biti izmjene zakona?

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izjasniće se 20. aprila o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Bosna i Hercegovina 17.04.2017 | 10:42
Hoće li biti izmjene zakona?
Naime, članom 125. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini propisano je da vozila pod pratnjom (prema definiciji iz Zakona to su motorna vozila opremljena uređajima za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova, a u praksi vozila koja prevoze funkcionere različitih nivoa vlasti u BiH) imaju pravo prvenstva prolaza nad svim drugim vozilima, uključujući i vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila.

Zakonom je eksplicitno propisano da vozila službe hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, imaju pravo prvenstva u odnosu na sva druga vozila osim u odnosu na vozila pod pratnjom.

“S obzirom na to da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila, kada daju svjetlosne i zvučne znakove, djeluju s ciljem spasavanja života, vozila pod pratnjom, koja djeluju s ciljem prevoza funkcionera s različitih nivoa vlasti u BiH, ne bi trebala imati pravo prvenstva prolaza nad takvim vozilima. Predloženim izmjenama i dopunama ovog zakona ispravlja se ovo nelogično i po živote i zdravlje građana BiH opasno rješenje”, naveo je Arnaut u obrazloženju.

On navodi da je primarna svrha člana 125. zakona da doprinese sigurnosti osoba koje se posebno štite, a ne da im omogući prvenstvo prolaza i izuzetak od drugih odredbi zakona u svim situacijama.

“Stoga, neselektivno korištenje tih privilegija izaziva opravdan revolt među građanima, kao i konsterniranost diplomatskih predstavnika uređenih zemalja (bivši ambasador Japana).

Kada se tome doda nadasve nelogična i po živote i zdravlje opasna odredba da te privilegirane osobe imaju i pravo prvenstva prolaza nad vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima kada ova djeluju s ciljem spasavanja života, takve reakcije su posebno opravdane.

BiH stoga treba pravilno postaviti prioritete na ovom polju te pravo prvenstva prolaza dati vozilima hitne pomoći i vatrogasnim vozilima u odnosu na vozila pod pratnjom”, ističe Arnaut.

U julu 2014. godine bivši japanski ambasador u BiH Hideo Jamazaki očitao je lekciju bh. političarima poručivši im da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima. Jamazaki se tada pitao ko su ti funkcioneri BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz budžeta za te namjene.

“Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u Bosni i Hercegovini, doista postoje objektivni razlozi za sprovođenje ovakvih bezbjednosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreskih obveznika u Bosni i Hercegovini?”, pitao je japanski ambasador bh. političare i građane.



(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ide

17.04.2017 08:56

Pa ovo vozilo nije pod pratnjom ne zna koga ono prati, ili se u njemu nalazi visoko pzicionirane ličnosti, vozilo pod pratnjom je ono vozilo kome je pridodata pratnja policijskih vozila ili vozila vojne policije, a ne nekakvo vozilo koje protivzakonito upotrebljava svjetlosno signalne uredjaje i sebe lažno predstavlja. Moj arnaute treba da predložiš član zakona u kojem će glasiti: " Zabranjeno je ugradnja i isticanje bilo kakvih svjetlosnih signalnih uredjaja na vozila vlasništvo institucija R BiH, institucija entiteta i kantona, jer u vozilima kojima se prevoze VIP ličnosti prododaje se obilježeno vozilo policije ili vojne policije" tako da mi gradjani znamo kol koga prati, a ne kao u Gradišci vozač vlade Republike srpske, upali tzv."treptače" pijan i udari djevojčicu na pješačkom prlazu pa u bijeg, sramotno da ne može više.

ODGOVORITE
Name

Vozac

17.04.2017 10:13

Bravo! Potpisujem sve!

Name

Rqdašin

17.04.2017 16:04

Kakvi su nam političari lopovi netreba im dati pratnju ani vozače mesto auta špiditere i konja.Ako su pošteni i rade pošteno koga se boje i od koga im je ugrožen život.

Name

Pero

17.04.2017 09:19

Bez razlike o kom se radi ne smije krsiti saobracajne propise

ODGOVORITE
Name

Popovič

17.04.2017 10:32

Samo gazi stoku nije bolje zaslužila jer ne zna glasati.

ODGOVORITE