Анализа: Има ли уопште смисла регуларни дио НБА сезоне?!

Одбрана без – регуларни део сезоне је "припремни период"?! У потпуно лудој регуларној сезони НБА лиге оборене су десетине рекорда. Јавност је сложна како смо у 82 наставка холивудског филма на кошаркашком паркету видели скоро све. Сем одбрана.

Кошарка 17.04.2017 | 23:45
Анализа: Има ли уопште смисла регуларни дио НБА сезоне?!
Кренуо је плеј-оф, што значи да сваки пораз може скупо да кошта. Сходно томе, на терену се очекује да много више "пршти" и у одбрамбеном сегменту игре.

Љубитељи кошарке нису мислили да би прошлогодишњи Голден Стејт Вориорси могли да оборе рекорд Џорданових Булса од 72 победе и десет пораза у регуларној сезони. И после вођства од 3-1 против Кавса, по први пут у историји НБА десило се да се једна екипа у финалу врати и освоји прстен.

Мислили смо да смо тада видели (скоро) све.

Је ли опстао неки рекорд?

Када се "сплеш брадерсима" и Дрејмонду Грину прикључио и Кевин Дурент, почело се са причама да ће ГСW ове године "напасти" сопствени рекорд од 73 победе и само девет пораза.

Један човек је те приче од старта сезоне ставио у потпуно други план. Од њеног почетка експлодирао је Расел Вестбрук. Број о коме се у НБА круговима највише прича ових дана је 42. Толико је пута Весбрук имао двоцифрене бројке у поенима, скоковима и асистенцијама по утакмици. Оборио је рекорд Оскара Робертсона стар пола века.

Он и Џејмс Харден су поставили неславан рекорд по броју изгубљених лопти (460 Харден, 434 Вестбрук), али су и главни кандидати за МВП признање. Колико су обојица доминирали, можда сведоче и речи Кобија Брајанта који је рекао: "Тешко је донети разумну одлуку ко би требало да буде МВП. Можда ове сезоне по први пут видимо да двојица играча поделе титулу МВП".

"Брада" је против Никса за Нову годину имао ванземаљски учинак – 53 поена, 16 скокова и поделио 17 асистенција. Тиме је остварио највише асистенција и скокова током трипл дабл наступа. С друге стране Рас уписао трипл-дабл без промашаја из игре.

Поред њих двојице, још осам играча је убацивало противнику 50+ поена по утакмици, што је такође рекорд. Пола века није виђен трипл-дабл са 50 поена, а ове сезоне су двојица играча то учинила пет пута.

Један од главних конкурената за одбрамбеног играча године, Дрејмонд Грин, први је успео да са само четири поена има трипл-дабл. Он је био двоцифрен у броју скокова, асистенција и украдених лопти против Гризлиса у фебруару.

3 > 2

Игра се последњих година у НБА лиги значајно убрзавала. Многи тимови се окрећу "смалл балл" тактици, где се игра са бржим и нижим поставама, а напади се решавају већ после неколико секунди.

У таквим екипама обично има више поузданих шутера ван линије 7,25. Један од њих се и ове године издвојио – Стеф Кари. Кари је оборио рекорд по броју убачених тројки у једној утакмици и повисио га на 13.

Занимљиво је да је то урадио после утакмице у којој је са дистанце промашио баш све и гађао 0 од 10.

Тимови просечно више "кампују" иза поменуте линије него икада пре. У сезони за нама погађали су просечно 9,7 тројки из 27 покушаја, чиме је премашен резултат од 8,5 погодака из 24,1 покушаја.

Најбољи револвераши лиге су Хјустон и Голден Стејт, али је рекорд за највише убачених тројки на утакмици припао Леброновим Кавсима (25).

Девин Букер је један од "клинаца", најмлађе стартне петорке лиге икада, Финикс Санса са просеком година тек нешто преко 21. Букер је у том узрасту успео да убаци чак 70 поена!

Јанис Адетокумбо је први завршио међу најбољих 20 у свих пет статистичких категорија, Леброн Џејмс је тринаести пут заредом имао више од 25 поена просечно у сезони, а Руди Гобер је једини који је међу три најбоља играча и у нападу и у одбрани. Рекорда је било још, чега није?

Узалуд "Дефенце, дефенце"

Далас је прегазио Лејкерсе са 49 поена разлике и у славној историји Лејкерса то је уписано као највећи пораз златно-љубичасте франшизе из Лос Анђелеса.

Лејкерси су играли лош напад тог 22. јануара, али пораз не би био тако катастрофалан да је барем одбрана функционисала. Овај сегмент игре, као да је последњих година занемарен у лиги, уз часне изузетке попут Џеза, Гризлиса и Спарса, екипа посебно препознатљивих по одбрани.

Уз повећање броја шутнутих тројлки, поена по утакмици и брзине у нападу, лига последњих година бележи константне скокове посећености и све више постаје шоу.

Међутим, колико је играње добре одбране важно да би кошарка била занимљиива, можда је најбоље показао овогодишњи Ол-тар меч.

Мада нико није ни навикао да се на ол стару игра бескомпромисно, ове године је та утакмица доведена до бесмисла јер у породичној атмосфери нико никога није чувао.

Ентони Дејвис ју је завршио са 52 поена на папиру, а Адам Силвер потом иступио и рекао да ће наредна Ол-стар утакмица бити конкурентнија.

Кавај Ленард је у првих 300 утакмица своје каријере имао 235 победа, а 65 пута је из хала излазио погнуте главе. За велики део тих победа заслужна је прецизна тимска одбрана из које често произиђу и добри напади.

"Канџа" је захваљујући Поповичевом систему у Сан Антонију и сам израстао у врхунског играча на оба коша и МВП кандидата уз Леброна, Хардена и Вестбрука.

Његови адути су импозантне шаке којима блокира, закључава лопту и краде више него што фаулира. Његова мана што није довољно шоумен, а то се тражи током регуларне сезоне.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар