Analiza: Ima li uopšte smisla regularni dio NBA sezone?!

Odbrana bez – regularni deo sezone je "pripremni period"?! U potpuno ludoj regularnoj sezoni NBA lige oborene su desetine rekorda. Javnost je složna kako smo u 82 nastavka holivudskog filma na košarkaškom parketu videli skoro sve. Sem odbrana.

Košarka 17.04.2017 | 23:45
Analiza: Ima li uopšte smisla regularni dio NBA sezone?!
Krenuo je plej-of, što znači da svaki poraz može skupo da košta. Shodno tome, na terenu se očekuje da mnogo više "pršti" i u odbrambenom segmentu igre.

Ljubitelji košarke nisu mislili da bi prošlogodišnji Golden Stejt Voriorsi mogli da obore rekord Džordanovih Bulsa od 72 pobede i deset poraza u regularnoj sezoni. I posle vođstva od 3-1 protiv Kavsa, po prvi put u istoriji NBA desilo se da se jedna ekipa u finalu vrati i osvoji prsten.

Mislili smo da smo tada videli (skoro) sve.

Je li opstao neki rekord?

Kada se "spleš bradersima" i Drejmondu Grinu priključio i Kevin Durent, počelo se sa pričama da će GSW ove godine "napasti" sopstveni rekord od 73 pobede i samo devet poraza.

Jedan čovek je te priče od starta sezone stavio u potpuno drugi plan. Od njenog početka eksplodirao je Rasel Vestbruk. Broj o kome se u NBA krugovima najviše priča ovih dana je 42. Toliko je puta Vesbruk imao dvocifrene brojke u poenima, skokovima i asistencijama po utakmici. Oborio je rekord Oskara Robertsona star pola veka.

On i Džejms Harden su postavili neslavan rekord po broju izgubljenih lopti (460 Harden, 434 Vestbruk), ali su i glavni kandidati za MVP priznanje. Koliko su obojica dominirali, možda svedoče i reči Kobija Brajanta koji je rekao: "Teško je doneti razumnu odluku ko bi trebalo da bude MVP. Možda ove sezone po prvi put vidimo da dvojica igrača podele titulu MVP".

"Brada" je protiv Niksa za Novu godinu imao vanzemaljski učinak – 53 poena, 16 skokova i podelio 17 asistencija. Time je ostvario najviše asistencija i skokova tokom tripl dabl nastupa. S druge strane Ras upisao tripl-dabl bez promašaja iz igre.

Pored njih dvojice, još osam igrača je ubacivalo protivniku 50+ poena po utakmici, što je takođe rekord. Pola veka nije viđen tripl-dabl sa 50 poena, a ove sezone su dvojica igrača to učinila pet puta.

Jedan od glavnih konkurenata za odbrambenog igrača godine, Drejmond Grin, prvi je uspeo da sa samo četiri poena ima tripl-dabl. On je bio dvocifren u broju skokova, asistencija i ukradenih lopti protiv Grizlisa u februaru.

3 > 2

Igra se poslednjih godina u NBA ligi značajno ubrzavala. Mnogi timovi se okreću "small ball" taktici, gde se igra sa bržim i nižim postavama, a napadi se rešavaju već posle nekoliko sekundi.

U takvim ekipama obično ima više pouzdanih šutera van linije 7,25. Jedan od njih se i ove godine izdvojio – Stef Kari. Kari je oborio rekord po broju ubačenih trojki u jednoj utakmici i povisio ga na 13.

Zanimljivo je da je to uradio posle utakmice u kojoj je sa distance promašio baš sve i gađao 0 od 10.

Timovi prosečno više "kampuju" iza pomenute linije nego ikada pre. U sezoni za nama pogađali su prosečno 9,7 trojki iz 27 pokušaja, čime je premašen rezultat od 8,5 pogodaka iz 24,1 pokušaja.

Najbolji revolveraši lige su Hjuston i Golden Stejt, ali je rekord za najviše ubačenih trojki na utakmici pripao Lebronovim Kavsima (25).

Devin Buker je jedan od "klinaca", najmlađe startne petorke lige ikada, Finiks Sansa sa prosekom godina tek nešto preko 21. Buker je u tom uzrastu uspeo da ubaci čak 70 poena!

Janis Adetokumbo je prvi završio među najboljih 20 u svih pet statističkih kategorija, Lebron Džejms je trinaesti put zaredom imao više od 25 poena prosečno u sezoni, a Rudi Gober je jedini koji je među tri najbolja igrača i u napadu i u odbrani. Rekorda je bilo još, čega nije?

Uzalud "Defence, defence"

Dalas je pregazio Lejkerse sa 49 poena razlike i u slavnoj istoriji Lejkersa to je upisano kao najveći poraz zlatno-ljubičaste franšize iz Los Anđelesa.

Lejkersi su igrali loš napad tog 22. januara, ali poraz ne bi bio tako katastrofalan da je barem odbrana funkcionisala. Ovaj segment igre, kao da je poslednjih godina zanemaren u ligi, uz časne izuzetke poput Džeza, Grizlisa i Sparsa, ekipa posebno prepoznatljivih po odbrani.

Uz povećanje broja šutnutih trojlki, poena po utakmici i brzine u napadu, liga poslednjih godina beleži konstantne skokove posećenosti i sve više postaje šou.

Međutim, koliko je igranje dobre odbrane važno da bi košarka bila zanimljiiva, možda je najbolje pokazao ovogodišnji Ol-tar meč.

Mada niko nije ni navikao da se na ol staru igra beskompromisno, ove godine je ta utakmica dovedena do besmisla jer u porodičnoj atmosferi niko nikoga nije čuvao.

Entoni Dejvis ju je završio sa 52 poena na papiru, a Adam Silver potom istupio i rekao da će naredna Ol-star utakmica biti konkurentnija.

Kavaj Lenard je u prvih 300 utakmica svoje karijere imao 235 pobeda, a 65 puta je iz hala izlazio pognute glave. Za veliki deo tih pobeda zaslužna je precizna timska odbrana iz koje često proiziđu i dobri napadi.

"Kandža" je zahvaljujući Popovičevom sistemu u San Antoniju i sam izrastao u vrhunskog igrača na oba koša i MVP kandidata uz Lebrona, Hardena i Vestbruka.

Njegovi aduti su impozantne šake kojima blokira, zaključava loptu i krade više nego što faulira. Njegova mana što nije dovoljno šoumen, a to se traži tokom regularne sezone.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar