Откуд повезаност зечева и Васкрса

Васкрс, прољеће, зечеви и јаја дијеле једну заједничку ствар: рођење односно поновно рађање

Регион 16.04.2017 | 16:39
Откуд повезаност зечева и Васкрса
Одакле потиче Васкршњи зека? Ако бисте ово питање поставили дјетету, вјероватно би најбољи могући одговор био од маме и тате зеке. Ипак, одговор на ово питање историчарима остаје мистерија. Нико не зна тачно.

У неким средњовјековним манускриптима се могу пронаћи антропоморфни зечеви, али нису имали ниједну карактеристику васкршњег зеке.

Приче о васкршњем зеки који доноси јаја су се причале у Њемачкој у раном XВИИ вијеку. Међутим, зечеви немају ништа са васкрснућем Исуса Христа, библијском причом Васкрса. Гдје је онда повезаност?

Зашто се зечеви повезују с Васкрсом и откад је васкршњи зека постао важан симбол традиције, попут Деда Мраза и Божића Бате, сазнајте у наставку...

Васкрс, прољеће,зечеви и јаја дијеле једну заједничку ствар: рођење односно поновно рађање.

Зечеви су дуго симбол плодности јер се брзо репродукују. Женке своје младунце носе само 30 дана и могу истовремено да излегу 12 беба.

Јаја су с друге стране други есенцијални симбол рођења. Прољеће се такође сматра буђењем природе након зиме.

Сматра се да су њемачки досељеници васкршњег зеку понијели у Америку, као и да се ова традиција одатле раширила и по цијелом свијету.

Почетком XX вијека, васкршњи зека је задобио људску форму, па се уз Божић Бату и Деда Мраза сматра симболом традиције у комбинацији са религијским обичајима.

(вијести.ме)

Коментари / 0

Оставите коментар