Otkud povezanost zečeva i Vaskrsa

Vaskrs, proljeće, zečevi i jaja dijele jednu zajedničku stvar: rođenje odnosno ponovno rađanje

Region 16.04.2017 | 16:39
Otkud povezanost zečeva i Vaskrsa
Odakle potiče Vaskršnji zeka? Ako biste ovo pitanje postavili djetetu, vjerovatno bi najbolji mogući odgovor bio od mame i tate zeke. Ipak, odgovor na ovo pitanje istoričarima ostaje misterija. Niko ne zna tačno.

U nekim srednjovjekovnim manuskriptima se mogu pronaći antropomorfni zečevi, ali nisu imali nijednu karakteristiku vaskršnjeg zeke.

Priče o vaskršnjem zeki koji donosi jaja su se pričale u Njemačkoj u ranom XVII vijeku. Međutim, zečevi nemaju ništa sa vaskrsnućem Isusa Hrista, biblijskom pričom Vaskrsa. Gdje je onda povezanost?

Zašto se zečevi povezuju s Vaskrsom i otkad je vaskršnji zeka postao važan simbol tradicije, poput Deda Mraza i Božića Bate, saznajte u nastavku...

Vaskrs, proljeće,zečevi i jaja dijele jednu zajedničku stvar: rođenje odnosno ponovno rađanje.

Zečevi su dugo simbol plodnosti jer se brzo reprodukuju. Ženke svoje mladunce nose samo 30 dana i mogu istovremeno da izlegu 12 beba.

Jaja su s druge strane drugi esencijalni simbol rođenja. Proljeće se takođe smatra buđenjem prirode nakon zime.

Smatra se da su njemački doseljenici vaskršnjeg zeku ponijeli u Ameriku, kao i da se ova tradicija odatle raširila i po cijelom svijetu.

Početkom XX vijeka, vaskršnji zeka je zadobio ljudsku formu, pa se uz Božić Batu i Deda Mraza smatra simbolom tradicije u kombinaciji sa religijskim običajima.

(vijesti.me)

Komentari / 0

Ostavite komentar