Колико јаја смијемо појести?

Многи људи су склони претеривању са храном током презника. Како се за васкршње празнике највише конзумирају јаја, требало би да сазнате да ли она могу да угрозе ваше здравље

Република Српска 16.04.2017 | 14:24
Колико јаја смијемо појести?
Док прослављате највећи хришћански празник треба да водите раћуна о свом здрављу, што се највише односи на контролисање уношења хране и пића у организам. Претеривање ни у чему није добро за вас. Ипак, шарана јаја вам нису велики непријатељ.

Дуго се сматрало да јаја нису здрава ни у ком облику за људки организам јер садрже холестерол, али новија истраживања су доказала нешто сасвим супротно. Наиме, јаја обавезно треба укључити у исхрану, јер имају више позитивних утицаја на здравље.

Јаје је изузетно хранљиво и може да замени компетан оброк. Оноима изузетно високу нутритивну вредност и садржи чак петнаествитамина и минерала, од којих су најважнији витамин А и витамин Б12.



Наравно, кувано јаје је далеко здравије од прженог, јер се припрема са љуском, која чува све његове вредности. Осим тога кувано јаје се много брже вари.

У зависности од вашег организма, одређује се колико јаја највише смете да поједете на дан. Али да се сада не бисте замарали с тим, нећете погрешити ако ограничите број поједених јаја дневно на највише шест.



Не заборавите да током празника обилније једете и друге намирнице, а јаја и месо у комбинацији су далеко тежи за пробаву, од комбиновања, рецимо, куваних јаја и салате.

(Телеграф.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Карадоз

16.04.2017 12:38

Сва осим својих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сасарс

16.04.2017 13:26

Ја 12 до сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

камени

16.04.2017 15:12

Ја имам комсију који сваке године руси своје лицне рекорде у једењу васкрсњих јаја,тако је просе године појео 21,до сутра це највјероватније поставити нови рекорд. не знам ста реци,али није ни њему лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

16.04.2017 16:06

Васкршњих јаја никад доста. у три дана Васкрса једем до 60 комада, никада нисам осјетио никакав проблем. Данас, до сада, укупно 13 комада.