Патријарх Иринеј служио литургију

Његова светост патријарх српски Иринеј служио Васкршњу литургију у крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару, уз саслужење свештенства Српске православне цркве /СПЦ/.

Република Српска 16.04.2017 | 11:52
Патријарх Иринеј служио литургију
Прочитана је и Васкршња посланица патријарха Иринеја и епископа, у којој су позвали на повратак вјери и васкрсењу, уз жељу да са празником Васкрса васкрсне и Србија и цијели српски род.

"Дај Боже да људи који воде и чувају државу буду надахнути духом васкрсења и духом вере у победу добра над злом", истиче се Васкршњој посланици.

Посебан поздрав је упућен српском народу на распетом Косову и Метохији, неодвојивом дијелу Србије, чије светиње су чувари, не само српског православља, него и хришћанства у Европи.

"Косово је било и остаће наше, јер Бог није у сили него у правди и моћан је да нам врати оно што нам се на силу покушава одузети", наводи се у Посланици.

У Посланици се наводи да људи живе у времену када се зло покушава прогласити добром, а добро злом, а гријех нечим модерним и прихватљивим, те да се омладини умјесто примјера врлине и честитости нуде идоли и антихероји, непослушност родитељима и одбацивање сваког ауторитета.

"Велика је одговорност Цркве, али и свих просветних институција ове земље, јер треба помоћи омладини да пронађе пут аутентичног живота и васкрсења", нагласио је патријарх Иринеј.

У Посланици се са тугом оцјењује да данашњи свијет не иде путем васкрсења, већ више путем смрти и безнађа, уз напомену да се има на уму податак да и у Србији сваке године умире по један велики град због смртности много веће него што је рађање.

"Тај податак је разлог за плач и ридање, али и аларм за узбуну. Мора се нешто учинити да се тај пут смрти заустави. Чедоморство је свагда и свугде, па и у нашем народу смртни грех који вапије небу. Престанимо убијати своју сопствену децу у утроби! И она имају право на живот и на васкрсење", наведено је у Посланици.

Након читања Посланице, патријарх је, уз пригодну молитву, причестио присутне у храму, наводећи да се пости ради опроштаја гријехова, ради исцјељења душе и тијела и за живот вјечни.

Ово је први пут да се Васкршња литургија служи у крипти Храма Светог Саве која је посвећена Светом Кнезу и мученику Лазару.

Литургији су присуствовали министар спољних послова Србије Ивица Дачић, изасланици предсједника Србије, представници вјерских заједница, принц Александар и принцеза Катарина Карођорђевић и многобројни вјерници.

У свим храмовима у Србији служене су Васкршње литургије, а поноћну Васкршњу литургију у Храму Светог Саве служио је епископ топлички Арсеније, који је и викарни епископ патријарха српског.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

16.04.2017 12:26

Г-дине Иринеј, поручите нашој "елити" да се не може истовремено служити новцу и Богу, сиромашити народ и очекивати бољитак, распродавати ресурсе и надати се добром...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није прикладно

16.04.2017 16:32

Да се вриједја Патријара! Какав да је! Зато и нема реалних коментара и неће их ни бити! ЗА УТЈЕХУ: ФРАНЦИСКО је гори . СПЦ је увијек помагала сиротињу! Никад у дилу са режимима! Европски Католици су "ЗЛО". Усташе Хрвати су нам браћа. Питам данас колико има јавних кухиња СПЦ и колико се њени упосленици ангазују за помоћ гладнима. Ето теме за БН. Наредних дана. Црква није сиромашна . Гдје је нас Царитас? Па и скроман. Нисмо Рим, али мозе се помоћи сиротињу. Али Срби ....

Name

Здко

16.04.2017 19:46

Уз дузно постовање господинс патријарху.спц би требала да упути апел власти а српска православна црква да се поцне другације односити према свом народу.нити вас има у хуманитарним акцијама нити ста цините да се заустави планско исељавање младе образоване дјеце. цији су оцеви углавном били борци.ниста спц на целу са вама не цини да се несто промјени ида се отварају а не зарварају фирме..разоцарење велико у народу ијер се све претворило у материјално. Није спц сто је некада била а,..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бора

17.04.2017 03:52

Он слузи само Баји и СНСДу и новцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПЦ

17.04.2017 10:55

Нека драги господ бог мило погледа, послужи и припомогне господара нашег милорада, приложника и донатора, и не само њега већ и све његове, васколики тајкунлук што се у њег' клете.