Коришћења телефона погубно и за кичму?

Хирурзи и ортопеди примећују пораст броја пацијената са боловима у врату и горњем делу леђа, што је повезано са пречестом употребом паметних телефона. Неки пацијенти, поготово млађе особе којима је прерано да осећају ту врсту болова, суочени су са проблемима дискус херније, пишу аутори истраживања у листу „Спајн џорнал“.

Здравље 16.04.2017 | 10:30
Коришћења телефона погубно и за кичму?
Аутор студије др Тод Ланман, неурохирург у медицинском центру "Цедарс-Синаи" у Лос Анђелесу, наводи да се врат код здраве кичме криви уназад: „Ипак, оно са чиме се сусрећемо јесте да се врат криви на супротну страну, јер људи гледају надоле у екране својих мобилних телефона сатима, сваког дана“.

Врат у неправилном положају сваког дана, по неколико сати
„До тренутка када пацијенти дођу код мене, већ имају јаке болове. Прави проблем је у томе што не знамо како ће то утицати на децу која данас користе телефоне по цео дан“, додаје Ланман за Ројтерс.

Др Ланман, заједно са коаутором студије др Џејсоном Кјуларом, ортопедским хирургом у медицинском центру "Цедарс-Синаи", пише да људи најчешће гледају наниже приликом употребе својих телефона, нарочито када размењују поруке, у односу на пуко сурфовање интернетом. Претходне студије су такође откриле да људи у тим ситуацијама држе врат под углом од 45 степени, а угао постаје још гори приликом седења, насупрот стајању.

Утицај на кичму се повећава у зависности од положаја врата. Док је у неутралном положају, глава тежи око четири и по до пет и по килограма. Када је врат савијен под углом од 15 степени, осећај је као да глава тежи 12 килограма. Терет на кичму повећава се према степену – а на 60 степени, оптеретили смо кичму са чак 27 килограма, у односу на стандардних 12 кг.

„Да ли ће у скоријој будућности осмогодишњаку операција бити неопходна у 28. години? Код деце код које се кичма и даље развија, нисмо сигурни шта да очекујемо“, истиче Ланман заРојтерс.

Ланман и Кјулар указују на једноставне промене у свакодневном животу које би умањиле стрес од положаја у којем размењујемо поруке. Препоручују да се мобилни телефони држе испред лица, или близу висине очију, приликом дописивања. Такође сугеришу коришћење две руке и два палца како би се створио више симетричан и удобнији положај за кичму.

Осим употребе паметних телефона, лекари препоручују особама које раде на рачунарима или таблетима да користе постоље за монитор, тако да седе на хоризонталном нивоу који је природан за очи. Код лаптоп рачунара, препоручује се слична адаптација помоћу посебне тастатуре и миша, тако да лаптоп може бити у висини очију што ће створити добар положај приликом куцања.
 
РТС
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар