Анализа: Звезда је увијек имала „План Б“ за Цедевиту!

За сваку од три узастопне титуле постоје две повезнице. Цедевита и златне резерве. И то не било ко, већ центри. Пре две године био је то Мајк Цирбес, прошле сезоне Владимир Штимац, а онда у четвртак увече - Дион Томпсон, мада смо свесни да Американац није класична петица.

Кошарка 17.04.2017 | 23:15
Анализа: Звезда је увијек имала „План Б“ за Цедевиту!
Не да се кошаркашима Црвене звезде да шампионску круну Јадранске лиге узму у Београду. Други пут у последње три сезоне, односно од тренутка када је започет тријумфални низ, екипа Дејана Радоњића китила се ловорикама у Загребу, док је прошле године то учинила у Сремској Митровици. А и на том путу Звезда је опустошила хрватску престоницу. Само, у полуфиналу.

За сваку од три узастопне титуле постоје две повезнице. Цедевита и златне резерве. И то не било ко, већ центри. Пре две године био је то Мајк Цирбес, прошле сезоне Владимир Штимац, а у четвртак увече - Дион Томпсон. 

Свесни смо да Томпсон по вокацији није центар, али је у трећој утакмици био тајно оружје Дејана Радоњића, где је у ниској петорци био "петица". И непремостива препрека за одбрану Цедевите. Прво са полудистанце, а после и кроз пик'н'рол ситуације, где је прорадила „америчка веза“ са Чарлсом Џенкинсом.

Дуго се јавност питала шта се дешава са Дионом Томпсоном, који је пропустио трећи сусрет полуфиналне серије против Будућности, затим сусрет са Униксом у Евролиги, потом и први финални окршај са Цедевитом. Мада је имао дозирану минутажу у другом дуелу у Београду, у Загребу је искочио као један од хероја Црвене звезде. Наравно, уз одличног Џенкинса.

Томпсон је добио чак 20 минута и сваки је искористио на прави начин. Био је одговор на Цедевитину далекометну паљбу. Која је, додуше, била кратког даха. Одменио је  уморне колеге Огњена Кузмића и Милка Бјелицу, а меч завршио са 14 поена, четири скока, две асистенције, једном украденом лоптом и чак три блокаде. И укупни индекс корисности - 24. Па и други највиши „+/-“ количник у тиму - 16. За оне који нису довољно упућени „+/-“ количник је показатељ како се кретала разлика на утакмици када је одређени играч био на паркету. 

Све то довољно показује колико је Томпсон био користан појединац за тим. Док се одбрана Цедевите фокусирала да заустави Кузмића, Бјелицу, па и капитена Луку Митровића, који је блистао у другој утакмици, Томпсон је искористио своју шансу и био Звездин „План Б“ у Загребу. 

Баш као што су то раније били поменути Штимац и Цирбес. 

Садашњи центар Бешикташа био је херој Црвене звезде у многим утакмицама прошле сезоне, али је баш у другом полуфиналном окршају са Цедевитом искочио у први план. И то баш онда када је одбрана хрватског шампиона урадила све да Цирбеса успори и маргинализује његов учинак. Тако је и било. Немац је тај меч завршио са свега шест поена, али и девет ухваћених лопти. Зато је Владимир Штимац преузео палицу и Цедевити спаковао 17 кошева (7/10 из игре), те ухватио још шест лопти. Био је ослонац Звездиног трејдмарка - игре у рекету, одакле је суверено командовао и вукао црвено-беле до коначног одредишта. На тој утакмици Штимац је био најефикаснији играч, а иза њега био је Квинси Милер са 14 поена. 

Радоњић је карту „златног резервисте“ извукао годину дана раније. А тада је главну улогу имао баш Мајк Цирбес. Многи памте детаље финала са Цедевитом из 2015. године. Звезда је била суверена у Београду, а онда је хрватски клуб узвратио ударац. 

Оно што је било упечатљиво за другу и трећу утакмицу јесте да је Бобан Марјановић био једина центарска опција Дејану Радоњићу, пошто је Цирбес обе утакмице пропустио због повреде колена. Другу је одгледао са клупе, а трећу у цивилу. 

Ипак, после Цедевитиног тријумфа у Цирбесу се пробудио инстикт великог победника, у дану четврте утакмице разговарао је са тренером Радоњићем. Предочио му је да на сопствену одговорност жели да игра четврти меч и да "НЕ" као одговор не долази у обзир. Била је то одлука која је пресудила Цедевити. 

Одиграо је чак 33 минута и био креатор завршног чина. Разлог је у томе што је Бобан Марјановић врло рано ушао у проблеме са фауловима, због чега је на терену провео само осам минута. Додуше, није ни морао да буде више на паркету, пошто је убацио 12 поена, а притом је имао одличног Немца да га одмени.

Мада је убацио само осам поена, Цирбес је био неумољив у одбрани, уништио противничке центре. Ухватио је пет лопти, поделио две асистенције и забележио огромне четири блокаде. Врло важне у једној оваквој утакмици. 

На све то надовезао се Звездин одлични скок (36, наспрам 24 Цедевите), па тек неискоришћена четири слободна бацања, уз чак 11 погођених тројки! 

Ипак, Цирбес је био тај који је својом енергијом повукао целу екипу напред и личним примером убризгао енормну количину самопоуздања саиграчима. 

Изгледа да је Црвена звезда, односно њен тренер Дејан Радоњић, увек имао спремљен План Б за Цедевиту у Загребу. 

А победнички рецепт није ваљало мењати. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар